Departementschef: Jeg fik først GGGI-oplysninger onsdag

Skrevet af admin

21/11/2013

Mest læste i dag

Udenrigsministeriets departementschef, Ulrik Vestergaard Knudsen, siger, at han først onsdag fik kendskab til, at tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) godkendte de omstridte rejseregler i klimaorganisationen GGGI.

Der har været rejst spekulationer om, at man i Udenrigsministeriets embedsværk har kendt til den oplysning før kommunalvalget, men at de er blevet tilbageholdt.

Ulrik Vestergaard Knudsen ønsker ikke at drage konklusioner i sagen på nuværende tidspunkt, selvom han erkender, at der er begået fejl fra ministeriets side:

- Det er oplysninger, der har ligget i system, men jeg vil gerne vide helt præcist, hvornår og hvem der blev opmærksom på dem, siger Ulrik Vestergaard Knudsen til pressen i forbindelse med torsdagens ministeroverdragelse.

Han har ikke selv haft viden om, at Christian Friis Bach på et bestyrelsesmøde i maj 2012 uden at være bevidst om det godkendte rejsereglerne i GGGI.

- Jeg blev selv bekendt med sagen i går, siger Ulrik Vestergaard Knudsen, der nu sammen med fungerende udenrigsminister Nick Hækkerup (S) har iværksat en kulegravning af forløbet for Folketinget.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tror ikke på, at Udenrigsministeriet i flere dage bevidst har tilbageholdt oplysninger:

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at man skal have tilbageholdt oplysninger til efter kommunalvalget, siger Helle Thorning-Schmidt på et kort pressemøde i Statsministeriet.

Statsministeren afviser, at hun eller hendes system før kommunalvalget fik kendskab til, at Christian Friis Bach godkendte rejsereglerne i GGGI.

Det var netop de omstridte og ekstravagante rejseregler, der gjorde det muligt for Venstre-formanden, Lars Løkke Rasmussen, at rejse på første klasse for bistandsmidler.

- Jeg har ingen grund til at tror, at man tilbageholdt oplysninger. Det er jeg meget, meget overbevist om ikke er sammenhængen, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun vil ikke tage stilling til, om sagen skal have konsekvenser for embedsværket i Udenrigsministeriet.

- Jeg tror, man skal passe på ikke at forhaste sig. Nu får vi en redegørelse, som kommer snart, og derefter må vi tage stilling til, om der skal drages nogle konsekvenser, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/