Departementschef til landbrugslobby: Imødekommer stor del

Skrevet af admin

16/02/2016

Dagens topnyheder

En aktindsigt i en e-mail fra Miljø- og Fødevareministeriet styrker kritikken af regeringen.

I de seneste dage er der rejst kritik af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som mistænkes for at have indgået en studehandel med interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug i forbindelse med landbrugspakken fra kort før jul.

Store dele af ministerens kommissorium - en skriftlig formulering - for en ekspertgruppe er kopieret fra et notat udarbejdet af Bæredygtigt Landbrug, skrev dagbladet BT i sidste uge.

Derfor beskyldes Eva Kjer Hansen for at give landbrugslobbyen for stor indflydelse i sagen om grødeskæring i vandløb - oprensning af vandløb.

Kommissoriet omtaler netop grødeskæring, som Bæredygtigt Landbrug vil gøre mere effektiv.

I en e-mail fra ministeriets departementschef, Henrik Studsgaard, til Flemming Jørgensen, Bæredygtigt Landbrugs formand, bliver sagen belyst.

- Ministeriet har med det nuværende udkast imødekommet en stor del af kommentarerne fra Bæredygtigt Landbrug og strakt sig så langt, det er muligt inden for den eksisterende lovgivning, lyder det i korrespondancen, som Politiken fik aktindsigt i.

Departementschefen kobler imødekommelser af organisationens ønsker sammen med et eventuelt forlig i en planlagt retssag mod staten om netop grødeskæring.

Retssagen er fra 2012, da Bæredygtigt Landbrug stævnede staten for, at rensningen af vandløb for vandplanter ikke var effektiv nok.

Ifølge DR Nyheder blev sagsanlægget mod staten sat på pause, da Eva Kjer Hansen sidste år i et såkaldt hyrdebrev bad kommunerne om at rense vandløb mere effektivt.

Bæredygtigt Landbrugs formand svarer i en e-mail departementschefen, at man ikke "kan færdiggøre nogen aftale uden at kigge hinanden i øjnene."

/ritzau/