Depressive skaber venteliste-boom

Hvis du bliver ramt af depression eller angst, så kan du lige nu se frem til rigtig lang ventetid, før du kan komme i behandling hos en psykolog.

Fem år efter at et offentligt tilbud om psykologhjælp til depressions- og angstramte danskere blev indført, rammes ordningen nu af sin egen succes. Frem til 1. juli i år bliver psykisk påvirkede mennesker i stedet for en psykologsamtale mødt af en i forvejen lang og overfyldt venteliste.

Det fremgår af interne mails fra regionerne og Dansk Psykologforening til landets godt 850 psykologer, der i dag må behandle henviste danskere.

Ordningen skulle ellers give personer over 18 år, som lægen diagnosticerer som ramt af 'let til moderat depression', eller personer mellem 18 og 38 år, der lider af 'let til moderat angst', ret til at blive henvist til en psykolog - mod at personen selv betaler 40 procent af udgiften.

Ifølge Danske Regioner er knap 35.000 personer blevet henvist til psykolog fra 1. juli 2012 til slutningen af februar i år. I samme periode er udgiften løbet op i knap 86 millioner kroner, oplyser regionerne.

Men budgettet, der frem til sommer er på i alt 130 millioner kroner, risikerer at blive overskredet med op til 15 millioner kroner, hvis danskerne i samme omfang som hidtil går til lægen og får en henvisning. Derfor opfordrer regionerne og psykologforeningen i fællesskab til, at psykologerne udsætter patienterne for en administrativ bremse i form af ventelister i de kommende måneder:

"Det er (...) vigtigt at understrege, at du ikke bør afvise klienter med henvisning til den økonomiske ramme, men i stedet enten sætter klienten på venteliste eller henviser til andre psykologer," står der i mailen.

Hverken Dansk Psykologforening, Danske Regioner eller forvaltningsekspert Claus Haagen Jensen, Aalborg Universitet, vurderer, at det er ulovligt at sætte patienter på venteliste, selvom de er blevet lovet en behandling. Blandt andet fordi tilbuddet ikke er omfattet af en behandlingsgaranti.

Men det har konsekvenser, når systemet sætter behandlingen af mennesker, som, lægen vurderer, er syge, på pause.

Det erkender Anders Kühnau (S), der, som næstformand i Danske Regioners Løn- og Personalepolitiske Udvalg, er ansvarlig for aftalen:

- For nogle, som ikke får behandlingen i tide, kan det betyde, at de mister tilknytningen til arbejdsmarkedet, at de ikke får færdiggjort deres uddannelse, og at de ikke kan opretholde et ordentligt liv, hvis de er alvorligt ramt af depression og angst, siger Anders Kühnau.

Ifølge formanden for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, kan situationen for patienter på ventelisten i værste fald udvikle sig dramatisk:

- Symptomerne kan udvikle sig, og i værste fald øger det selvmordsrisikoen. Det kan også ende med, at man skal have en seng i psykiatrien, og det er en ulempe for borgeren. For samfundet er det også en dyr løsning, siger hun.

Ventetiden på landsplan er mere end syv uger i snit, og 19 uger eksempelvis på Bornholm lige nu, oplyser Eva Secher Mathiasen.

Ventelisten er steget 45 procent på tre måneder - og toppen er ikke nået endnu, vurderer hun.

Kilde: Ugebrevet A4

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip