Der åbner usædvanligt mange privatskoler efter ferien: 'De åbner i protest'

Efter skolernes sommerferie byder 21 privatskoler for første gang elever inden for døren.

Og det er første gang i mange år, at antallet af nye privatskoler er så højt, viser Undervisningsministeriets institutionsregister, som går tilbage til 2000.

Det skriver Politiken lørdag og kæder den markante stigning sammen med den to år gamle omstridte reform af folkeskolen.

Stigningen er højere end selv i 2010 og 2011, hvor ekstraordinært mange folkeskoler lukkede, fremgår det af registret.

- Det er jo skoler, der åbner som protest, havde jeg nær sagt, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, til Politiken.

Formand for Friskoleforeningen, Peter Bendix, mener også, at de politiske slagsmål om folkeskolereformen og lærernes arbejdstid i 2013 har fået forældre til mere end bare at tænke over, om en privatskole kunne være det bedste for børnene.

Da 67.000 lærere blev lockoutet i foråret 2013, blandede ikke bare lærere og elever, men også i høj grad forældre sig i debatter og demonstrationer landet over.

- Fordi vi har den her livlige debat, tror jeg, der er en større bevidsthed om at skabe nogle skoler, der passer med de værdier, vi har i vores familier, siger Peter Bendix til Politiken.

Charlotte Bie er skoleleder for en af de nye privatskoler, Per Gyrum Skolen i Fredensborg. Når hun tager imod elever 10. august, bliver det med kortere skoledag og mere frihed til lærerne.

- Jeg ved godt, at vi hurtigt kommer til at lyde som en protest, når den gode skole er så langt fra det, der foregår. Men det er vi egentlig ikke. Vi vil bare gerne have lov at gøre det rigtige, og det er så tilfældigvis det modsatte af folkeskolen, siger hun til Politiken.

Både lærerforeningens og friskoleforeningens formand mener, at en anden forklaring på de mange nye privatskoler kan være, at et faldende børnetal især i tyndt befolkede områder af landet har ført til skolesammenlægninger.

Derfor har forældre i flere landsbyer benyttet sig af muligheden for at oprette en privatskole med økonomisk støtte fra staten, skriver Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip