Der bliver brug for 10.000 nyttejob

Der bliver kamp om de kommunale hækkesakse, hvis man skal tro to eksperter i det danske arbejdsmarked.

Eksperterne er følge Avisen.dk enige om, at det vil kræve tusindvis af de omdiskuterede nyttejob, hvis kontanthjælpsmodtagere skal arbejde for deres ydelse. Og det skal de, hvis det står til regeringen.

- Et groft skøn er, at der skal skabes i omegnen af 10.000 nyttejob, siger ledende arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre fra tænketanken Kraka, der med egne ord "arbejder for at fremtidssikre velfærdssamfundet", til Avisen.dk.

Det er første gang, at nogen sætter tal på, hvor mange ledige landets kommuner skal tvinge til at lave for eksempel havearbejde til gengæld for deres kontanthjælp.

- Det lyder som et rimeligt skøn, siger Flemming Ibsen, der er professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

Ifølge regeringens udspil til en kontanthjælpsreform er det primært de ressourcestærke kontanthjælpsmodtagere, der skal arbejde for at få lov til at blive på støtten.

I de første seks måneder får de fred til at søge job, men efter et halvt år har de pligt til at tage et nyttejob. I 2012 krydsede cirka 13.000 jobparate kontanthjælpsmodtagere seksmånedersgrænsen.

Kraka antager, at det tal forbliver nogenlunde uændret i 2013 og 2014. Samtidig ender cirka 3000 af dem i uddannelse, fordi de er under 30 år og dermed i regeringens målgruppe for præcis det. Tilbage er cirka 10.000 nyttejobbere.

Ishøj Kommune er en af de kommuner, der kommer på overarbejde, når der skal skabes nyttejob. Her er over syv procent af arbejdsstyrken på kontanthjælp, og det er urealistisk at tro, at der kan skabes nyttejob til alle.

- Det kan ikke lade sig gøre. Du kan få op til halvdelen ud. Så har vi gjort det godt, synes jeg, siger borgmester Ole Bjørstorp (S) til Avisen.dk.

Kommunernes Landsforening (KL) kalder de 10.000 nyttejob "en udfordring".

- Det er klart, at der er en øvre grænse for, hvor mange særjob kommunerne kan skabe, siger Jacob Bundsgaard (S), der er formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forhandler lige nu med de borgerlige partier om en kontanthjælpsreform.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip