Der dræbes nu flere elefanter end der bliver født

Skrevet af admin

19/08/2014

Mest læste i dag

Krybskytter dræber flere elefanter i Afrika, end der bliver født årligt, og problemerne kan være langt værre end hidtil antaget, viser en ny og særdeles detaljeret rapport.

Ved hjælp af nye avancerede vurderinger af dødsfald blandt elefanter i Kenyas Samburu Nationalpark fastslår forskere, at bestanden af elefanter på det afrikanske kontinent bliver reduceret med omkring to procent hvert år.

- Det betyder grundlæggende, at vi er begyndt at miste arten, siger en af de ledende kræfter bag den nye rapport, George Wittemyer, der er forsker ved Colorado State University.

Det reelle antal af elefanter er svært at fastslå, men det anslås, at der findes mellem 470.000 og 690.000.

De nye modeller, der dækker hele kontinentet, viser, at der i de seneste år er blevet dræbt flere elefanter end tidligere antaget.

For eksempel er eksperter enige om, at den mest nylige negativrekord for illegalt dræbte elefanter blev sat i 2011. Det år dræbte krybskytter omkring 25.000 elefanter, viser opgørelser fra Cites, der kæmper mod udryddelsen af elefanterne.

Statsoverhoveder, ministre og repræsentanter fra 46 lande forpligtede sig tidligere i år til at handle "afgørende og hurtigt" for at tackle den ulovlige handel med vilde dyr på verdensplan.

På et topmøde i London aftalte blandt andet Kina og Sydafrika, der har nøgleroller som henholdsvis modtager og leverandør af ulovlige produkter fra truede dyr, at styrke kampen mod krybskytter og smuglere.

Ifølge FN indbringer den illegale handel med blandt andet elfenben over 100 milliarder kroner årligt, og flere væbnede ekstremistgrupper finansieres af indtægterne.

/ritzau/AFP