Der er fortsat knaster i iranske atomforhandlinger

Politikerne er på nogle punkter nået til enighed, men der er fortsat visse knaster i forhandlingerne om Irans omstridte atomprogram, som længe har været kilde til strid mellem Vesten og præstestyret i Teheran.

I løbet af fredagen kom det frem, at parterne kan være tæt på et gennembrud - selvom der er langt til en aftale, som sikrer, at Iran ikke fremstiller atomvåben. Men lørdag er der forsat uenigheder, siger Mohammad Javad Zari, der er Irans udenrigsminister.

- Vi har nået en aftale på nogle punkter, men på andre er der stadig uenigheder. Der er uenighed indenfor P5+1-gruppen.

- De foreløbige fremskridt har været ikke alt for dårlige, men det er muligt, at vi ikke lykkes med at afslutte forhandlingerne i aften, siger han ifølge den iranske nyhedsbureau ISNA.

Drøftelserne foregår i den såkaldte P5+1-gruppe, der er de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA plus Tyskland.

Zari vurderer, at det er usandsynligt, at forhandlingerne, der begyndte torsdag og foregår i den schweiziske by Genevé, vil fortsætte søndag. Hvis en aftale ikke bliver nået lørdag, kan forhandlingerne fortsætte om en uge til 10 dage, vurderer han.

Irans præsident, Hassan Rouhani, opfordrer til, at man ikke spilder en "exceptionel mulighed."

Ifølge vestlige diplomater er det sandsynligt, at forhandlingerne lørdag ender uden en aftale.

Lørdag fløj Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, til Genève for at drøfte atomprogrammet sammen med sine vestlige kolleger.

Udenrigsministrene fra USA, Frankrig, Tyskland og Storbritannien befinder sig allerede i den schweiziske by. Også Kina og EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, tager del i forhandlingerne.

Det bedre forhandlingsklima mellem Iran og stormagterne er kommet i stand, efter at den relativt moderate Hassan Rouhani blev præsident tidligere i år.

Det er ikke alle, der er lige begejstret for det, som foregår i Genève. Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har sagt, at det er en "meget dårlig aftale", der er på vej.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip