»Der er langsomt lysere tider på vej«

»Jeg er ikke på nogen måde overoptimistisk, men der er langsomt lysere tider på vej. Det er jo specielt, når man har 2012, som blev et meget sløjt år, i bakspejlet, og selv om vi nedjusterer, ser vi jo stadigvæk positiv vækst foran os,« siger Margrethe Vestager.

Regeringen forudser, at væksten i det danske bruttonationalprodukt, BNP, vil stige 0,5 procent i 2013. Det er en nedjustering med 0,7 procentpoint i forhold til prognosen fra december, hvor regeringen skønnede, at BNP-væksten ville stige med 1,2 procent i år. I 2014 vil BNP-væksten stige med 1,6 procent, lyder prognosen.

Det er blandt andet forbindelsen over Femern Bælt, renoveringen af almene boliger samt privatforbruget, der vil trække væksten i 2013, mens det i 2014 er eksporten, der ifølge ministeren skal »gøre en stor del af arbejdet«.

Redegørelsen får en kølig modtagelse af oppositionen.

»Det er sådan set det samme, regeringen sagde sidste år, hvor den håbede på, at især Tyskland og Sverige ville drive noget mere vækst i Danmark. Men der er ikke noget, der underbygger, at vi bare kan sætte vores lid til, at det går bedre der,« siger Venstres finansordfører, Peter Christensen (V), der efterlyser flere reformer fra regeringen.

Samme melding kommer fra de Konservative.

»Der er brug for en stor erhvervspolitisk vækstpakke, hvor man investerer i at gøre virksomheder mere konkurrencedygtige,« siger finansordfører Mike Legarth (K).

Liberal Alliance vil også have flere reformer, og de skal være »vidtgående«.

»Vi ved, at det, der virker for at skabe økonomisk vækst, er skattelettelser både til virksomheder og borgere. Og der skal langt mere til end de små skridt, som regeringen indtil videre har taget,« siger finansordfører Ole Birk Olesen (LA).

Den økonomiske redegørelse behandler også langtidsledigheden, og ifølge regeringens statistik har antallet af langtidsledige i Danmark »ligget stabilt omkring 55.000 personer siden midten af 2010«. Det er »forholdsvis lavt i en historisk sammenhæng«, lyder konklusionen, der dog modsiges af Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø).

»Langtidsledigheden er faktisk rekordhøj,« siger han med henvisning til AKU-statistikken fra EUs statistikdatabase, Eurostat.

Modsat regeringens statistik medregner Eurostat nemlig de arbejdsløse, der hverken har ret til kontanthjælp eller dagpenge. I den statistik er den danske langtidsledighed den højeste siden midten af 1990erne.

»Det viser jo bare, at den måde, man regner på, meget ofte har mere med fantasi end med realiteter at gøre, og at der er en tendens til, at man forsøger at gøre virkeligheden skønnere og pænere, end den er,« siger Frank Aaen.

Dagens Gossip