Der er observeret damp på Fukushima-kraftværket

»Der er blevet set damp omkring femte sal i reaktorbygning 3,« fortæller en talsperson fra Tepco til nyhedsbureauet AFP. Talspersonen understreger, at der endnu ikke er observeret uønskede udslag i radioaktiviteten på Fukushima.

»Dampen svævede tyndt i luften, og der er ikke tale om en stor søjle af damp, der siver op,« siger talspersonen, der fortæller, at hverken reaktorens temperatur eller aflæsninger ved strålingskontrolposter er steget.

»Vi tror ikke, at en nødsituation er ved at opstå, selv om vi stadig er ved at undersøge, hvad der forårsagede dette,« siger talspersonen.

Fukushima-kraftværket blev ramt af flere ulykker, efter at dets kernereaktorer lukkede ned, da et jordskælv ramte den japanske by Sendai i marts 2011. Flere af kraftværkets reaktorer og deres bassiner med brugt atombrændstof havde efter skælvet problemer med nedkølingen.

Dagen efter skælvet blev en af atomkraftværkets bygninger ramt af en brinteksplosion forårsaget af overophedet vand. Taget og væggene blev blæst af, og en røgsky af betonstumper stod op fra bygningen. Det er angiveligt i denne bygning, der nu er observeret damp.

Cirka 170.000 mennesker i en radius af 20 kilometer fra Fukushima blev evakueret efter ulykken i 2011. Radioaktiviteten på stedet er tidligere blevet målt til at være 20 gange højere end normalt.

Den nye hændelse skriver sig ind som den seneste på en voksende liste over uheld på Fukushima, der har skabt tvivl om Tepcos evne til at håndtere eftervirkningerne af den voldsomme atomkatastrofe.

En serie lækager af vand forurenet med stråling har rystet tilliden. Det samme gjorde et strømsvigt forårsaget af en rotte, der efterlod kraftværkets nedkølingsbassiner uden strøm i mere end en dag, skriver AFP.

BNB

Dagens Gossip