Der findes en verdensrekord i “navleost” - og 9 andre skumle ting, du ikke vidste om navler

Har du nogle gange kigget på - og måske pillet lidt ved - din navle og tænkt, at det da egentlig er en pudsig størrelse?

Så er du næppe alene. Navlen er faktisk et både bakket, broget og betændt område.

Vi har samlet 10 skumle og også et par enkelte skrækindjagende facts om navler.

1. Navlen er et af dine første ar på kroppen
Har du nogensinde kigget på “knappen” midt på maven og tænkt, hvordan den kom der?

De fleste voksne ved det nok, men navlen er arvæv, der bliver efterladt, efter navlestrengen til moderkagen bliver kappet.

2. Den er smækfyldt med bakterier
Ifølge Buzzfeed undersøgte forskere i fra 2012 60 forskellige navler og identificerede - hold nu fast - 2.368 forskellige arter af bakterier, der levede i de mørke huller midt på maven.

3. Og de bakterier er din helt egen koloni
Det er muligvis lidt klamt, at der bor så mange bakterier i din navle. Til gengæld kan du trøste dig med, at du har dem helt for dig selv.

Læs også: 5 ting ingen fortalte dig om at opdrage en tumling, men som du bør vide

Ifølge Men’s Health får vi alle sammen lidt bakterier, når vi eksempelvis giver andre hånd. Vi er ret tilbøjelige til at vaske hænder og bruge deodorant under armene, men når det gælder navler, lader vi dem oftest helst være.

Det betyder, at bakteriekolonien i hullet er relativt unik fra person til person.

4. Mange pattedyr har slet ingen navle
Alle pattedyr, som bliver næret i moderens mave via en moderkage, har en navle, når de bliver født. Men mange af disse pattedyrs navler - og faktisk også enkelte menneskers - forsvinder over tid, fordi de enten bliver dækket af pels eller får et lille, tyndt ar eller en lille bule i stedet.

5. Navlen siger noget om en kvindes reproduktive potentiale
Løft lidt op i blusen på daten og kig på navlen, hvis du gerne vil være sikker på, din date er sund og rask (Men det er nok bedst at spørge pænt først, ellers kan det godt blive akavet).

Ifølge Mens Health fandt forskere ved University of Helsinki ud af, at en kvindes navle muligvis signalerer noget om hendes genetiske helbred. Hvis den er symmetrisk og sidder i midten af hendes krop, er oddsene for, at hun får en sund baby, større.

Forskerne mener også, at skadelige mutationer i DNA’et viser sig i navlens position og størrelse.

6. En kvindes navle kan ændre sig under graviditet
Presset fra babyen i maven kan få vævet omkring navlen til at ændre sig. Derfor kan en graviditet enten gøre en kvindes navle helt flad eller forvandle den til en udadvendt navle (se punkt 9).

7. Der findes en verdensrekord i “navleost”
Du ved, det der ildelugtende og måske lidt klumpede, der nogle gange vandrer ud af din navle… Det har en meget ihærdig mand samlet fra sin egen navle siden 1984 og kommet det på glas. 22,1 gram i alt.

Læs også: 9 ting som du aldrig har takket din bedste veninde for (men burde)

Han hedder Graham Barker og kom i år 2000 i Guinness Rekordbog med sin spøjse præstation.

8. Der findes mennesker, som har en navlefetisch
Et studie fra 1975 beskæftigede sig med en 27-årig mands besættelse af navler - især de “udadvendte”. Han var så fascineret af navler, der vendte vrangen ud, at han ved flere lejligheder forsøgte at lave den på sig selv.

Den ene gang med et barberblad, som næste forårsagede, at han blødte ihjel, og endnu en gang med nål og tråd. Ifølge studiet følte manden ingen smerte, da han forsøgte at sy sin navle til at vende udad. I hvert fald ikke før hans “ekstase var aftaget nok gennem orgasme.”

Hvor romantisk.

9. Og apropos inadvendt vs. udadvendt…
Omkring 90 procent har en indadvendt navle - det vil sige et hul. Når en baby får klippet navlestrengen over cirka tre centimeter fra navlen, efterlader det en lille stump. Den falder som regel af efter et par uger.

Om det så derefter bliver en indadvendt eller udadvendt navle handler muligvis om, hvordan man fjerner navlestrengen.

Ifølge IOL Lifestyle får man med større sandsynlighed en indadvendt navle, hvis den bliver “klemt” fast med en navlestrengsklemme, mens man har større chance for at få en udadvendt navle, hvis den bliver bundet og klippet.

Men der er også dem, der kan begge dele:

10. Hvis du tror, du er verdens navle…
Så kan du godt tro om igen. I hvert fald ligger der i Utah i USA (hvor ellers?) et stort naturskabt hul, som bliver kaldt “Den kosmiske navle”.

Og her gik man og troede, at verden udgik fra ens egen navle...

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip