Der puttes stadig flere elever ind i klasserne

For sjette år i træk er der kommet flere elever de danske folkeskoleklasser.

Klassekvotienten i folkeskolen er nu oppe på 21,7 elever i gennemsnit - 0,1 elev mere end i 2014. Det viser et nyt notat fra Danmarks Lærerforening, og er lavet på baggrund af nøgletal fra samtlige landets kommuner.

Samtidig er der i flere af landets kommuner registreret en klassekvotient på over 24 elever i gennemsnit i 2015. Det gælder eksempelvis Fredericia Kommune, der har en kvotient på 24,8.

- Der var intet problem, hvis alle var gennemsnitsklasser. Men det her dækker over, at der er mange elever, der efterhånden går i meget store klasser på 25 til 28 elever, siger formanden for lærerforeningen, Anders Bondo.

Hvis det stod til lærerforeningen, skulle der være et maksimalt loft på 24 elever i hver klasse - ellers går det ud over elevernes undervisning, fordi lærerne ikke kan nå rundt til eleverne.

- Et andet problem er, at vi ved, at lige præcis klassestørrelser er et vigtigt konkurrenceparameter i forhold til, hvor forældre vælger at sende deres børn i skole. Man ønsker ikke, at ens barn drukner i en klasse på 26 til 28 elever, siger Anders Bondo.

Landsgennemsnittet på knap 22 elever dækker over store kommunale forskelle, der især viser sig, når tyndtbefolkede områder sammenlignes med de større byer.

Samtidig har flere skoler på grund af inklusionsloven differentieret mere mellem klasserne. Så klasser med mange inkluderede elever ofte holdes mindre end klasser, hvor der ikke er så mange inkluderede elever, lyder det fra lærerforeningen.

I sig selv er landsgennemsnittet på de 21,7 elever et pænt stykke under det mål om højst 24 elever i en klasse, som både Socialdemokratiet og SF tidligere har haft som mærkesag, da de gik til valg i 2011.

Men i lærerforeningen føler man sig sikre på, at andelen af de såkaldte "megaklasser", med over 25 elever også er i stigning.

Siden 2013, hvor 27 procent af alle folkeskoleelever gik i megaklasser, er der nemlig foretaget flere skolesammenlægninger, samtidig med at den gennemsnitlige klassekvotient er steget.

/ritzau/

Dagens Gossip