Derfor bevæger dine øjne sig, når du sover

Det har længe været kendt, at øjnene bevæger sig under lukkede låg, når vi når REM-søvnen.

Faktisk står REM for Rapid Eye Movement - hurtige øjenbevægelser. Men først nu har forskere ved universitetet i Tel Aviv fundet ud af hvorfor. Det skriver Science Alert.

Det har længe været en hypotese, at hver bevægelse indikerer en ny, visuel information i vores drømme. For første gang har forskerne demonstreret, at det er tilfældet. Hver bevægelse, øjet gør i løbet af REM-søvnen, indikerer, at der kommer et nyt billede ind i drømmen. Man kan kalde dem individuelle snapshots, hvor øjet nulstiller sig selv mellem billederne.

Forskerne samlede data ved at implantere elektroder dybt i forsøgspersonernes hjerner for at monitorere hjerneaktiviteten over en periode på 10 dage.

Læs også: Syv videnskabelige grunde: Derfor skal du sove nøgen

Den slags gør man ikke bare uden videre. Derfor var de 19 personer epilepsi-patienter, der i forvejen ventede på at blive opereret i hjernen for at komme epilepsien til livs.

Elektroderne blev indsat et sted i hjernen, der fungerer som en slags bro mellem synssansen og hukommelsen. Forskerne undersøgte også forsøgspersonernes øjenbevægelser, mens de sov.

Ved at synkronisere det, de kunne måle i hjernen med øjenbevægelserne fandt de ud af, at hjernen reagerer på samme måde, når vi ser nye billeder - uanset om vi ser dem med øjnene eller forestiller os billederne inde i hovedet, mens vi drømmer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip