Derfor børster du dine tænder forkert

Ikke alene har god mundhygiejne en positiv effekt på tændernes tilstand, det kan også have gavnlig indflydelse på det generelle helbred. Således har undersøgelser vist, at visse former for mundkræft kan afhjælpes ved god mund og tandpleje. Det skriver KK.no.

Vær skånsom

Men, alle de gode takter kan dog blive undermineret, hvis man ikke passer på, at man ikke børster tænderne for hård. For det slider nemlig unødvendig meget på emaljen, og kan give både huller i tænderne og misfarvninger.

- Følgerne ved at børste for hårdt, er at du kan børste dig igennem emaljen, siger tandlæge Inger-Lise Mathiesen, der er tilknyttet OscarsBorr Tandklinik i Oslo.

Emaljen er tandens hårde og beskyttende yderskal, som dækker hele tandkronen. Hvis den forsvinder, er der direkte adgang til tandbenet, som er mørkere og ofte mere gullig end emaljen. Forsvinder emaljen er der langt større risiko for huller.

- Du ser det ofte som et hak eller et mærke i emaljen, derefter udvikler det sig til dybere skader, forklarer Mathiesen til KK.no.

Her er trusserne, som alle kvinder burde vælge – se hvilke på Q.dk

Sådan vælger du den gode tandbørste

Mathiesen anbefaler, at man ikke børster tænderne for hårdt, og at man generelt vælger en tandbørste, der ikke er for hård:

- Et blødt børstehoved er nok for de fleste. Men det vigtigste er nok at skråne tandbørsten mod tanden, og ikke skrubbe lige ind på, siger hun.

Sådan kommer du let over din tandlægeskræk – se hvordan på Oestrogen.dk

Udover emaljeskader kan en for hård børstning også bevirke, at tandkødet trækker sig tilbage, så tandhalsene bliver blottet. Dette kan, udover huller, også give ubehagelige isninger i tænderne.

En ’soft’ tandbørste kan altså afhjælpe den hårde børstning, og derudover kan man supplere med fluorholdig mundskyl eller flour-tabletter, der kan modvirke åbne kanaler ind til tandnerverne.

Ved brug af disse produkter skal man dog lade være med at skylle munden med vand lige efter, da de god, beskyttende ingredienser bliver skyllet væk:

- Når du skyller munden efter tandbørstning forsvinder næsten alt flouren, som ellers ville blive liggende i mundhulen, og det gør, at meget af effekten af tandcremen udebliver, siger fagleder af Colosseumklinikken til KK.no.

Af Maria Jönsson Bebe, Q.dk, NewsDesk Aller Media.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip