Derfor dummer du dig efter ét glas vin

Når alkohol ryger ind, ryger forstanden ud. Og mange har sikkert oplevet at dumme sig, for eksempel ved at tale lige rigeligt kækt til suspekte typer, eller gøre kæresten ked af det med en dum bemærkning.

Et nyt studie viser, at blot et glas stærk vin med en alkoholprocent på 16 er nok til, at vi mister evnen til at aflæse andre folks følelser.

Læs også: Matador-stjerne: Røg hash for at dæmpe alkoholmisbrug

Læger på University of Illinois and Chicago College of Medicine viste 12 forsøgspersoner fotos af ansigter og bad dem vurderer, om ansigterne var glade, bange, vrede, neutrale eller noget helt andet. På forhånd havde alle fået et glas at drikke, men forsøgspersonerne vidste ikke selv, om de havde drukket vin eller en alkoholfri drik.

Alt imens blev deres hjerner scannet. Og her opdagede lægerne, at problemet opstår i forbindelsen mellem den del af hjernen, der hedder mandelkernen og den øverste del af frontallapperne, den præfrontale cortex. Netop i den præfontale cortex bliver blandt andet vores adfærd reguleret.

Læs også: Nøgenmodel med promille på 4,6 røg til udpumpning og trak ikke vejret

Lægerne så, at dem, der havde drukket alkohol, var meget dårligere til at aflæse følelserne i de billeder, de blev vist.

- Denne forskning giver os en meget bedre billede af, hvad der sker i hjernen, som fører til noget af den utilpasset adfærd, vi ser beruselse, blandt andet sociale hæmninger, aggression og social tilbagetrækning, siger psykiatriprofessor Luan Phan, der har været med til at lave undersøgelsen.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Dagens Gossip