Derfor er det okay at bande

Skrevet af Aller Media

10/07/2014

Mest læste i dag

Det er svært at komme udenom bandeord. For selv om de fleste kan blive enige om, at det ikke lyder pænt at sige ’fandens’, ’sgu’ eller ’for helvede’, er det de færreste, der helt kan afstå sig fra at ty til de små, forstærkende ord i ny og næ.

Men ifølge direktøren i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen, er der heller ingen grund til at luge sproget helt fri for bandeord.

Er du også afhængig af din smartphone. Få 5 tips til hvordan du gør dig fri af din smartphone

- Bandeordenes funktion er jo at sætte eftertryk på noget, man siger. ’For helvede, hvor gør det ondt’, giver et andet indtryk end ’det gør ondt’. Bandeord er med til at graduere vores udtryk, så på den måde er de nyttige nok, forklarer Sabine.

Og hun mener da også, at der vil være behov for bandeord lige så længe, som der vil være behov for at give ytringer eftertryk.

Disse vaner forkorter dit liv – find dem 

’Fuck’ i Retskrivningsordbogen
Vi har før adopteret mange ord fra latin og tysk, men i dag er det primært de engelske ord, vi tager til os. Og nogle af dem bliver så integreret i sproget, at vi egentlig glemmer, hvor de kommer fra –’smart’ og det allestedsnærværende ’okay’ er eksempler på godt brugte ord med engelsk ophav, som mange bruger uden rigtig at være bevidst om oprindelsen.

- På samme måde er det med ’fuck’, der jo blev inkluderet i den danske retskrivningsordbog i 2012. Mange kan sige ’fuck, jeg har glemt min pung’ uden at forbinde ordet med dets oprindelige seksuelle betydning, siger Sabine.

De mange engelske ord, vi har taget til os i Danmark, bekymrer ikke Sabine, der har en grundlæggende tillid til, at vi som sprogbrugere nok skal finde en måde at håndtere det på.

- Sprogets udvikling sker parallelt med samfundets. Når vi rykker os som mennesker og samfund, så rykker sproget naturligvis med.

Af Mie Schou, SØNDAG/NewsDesk Aller Media