Derfor er nogle mere udsat for myggestik

Skrevet af Aller Media

05/07/2014

Dagens topnyheder

Bliver du stukket af myg hele tiden, så kan det skyldes, at du lugter på en bestemt  måde og det kommer du især til, hvis du har haft malaria

.

Har du først en gang fået malaria, så kan du være besværet af det resten af dit liv, og en af de måder det kan genere dig på er, at du er mere modtagelig for myggestik. Det skriver dailymail.co.uk.



Sådan bliver du myggefri hele sommeren. Se hvad du skal gøre 


Forskere har fundet frem til at folk, der har haft malaria, sandsynligvis har større risiko for igen at blive bidt af sygdomsbærende myg. Det skyldes at malaria parasitten omdanner dufte i kroppen, som du altid vil bære rundt på, og det tiltrækker altså andre myg:



- Der synes at være en generel forhøjelse af en række stoffer, som er attraktiv for myg, siger en af forskerne bag den ny viden, professor Consuelo De Moraes fra det schweiziske forskningsinstitut ETH i Zürich. 



Dine egne dufte omdannes

Forskerne har fundet ud af, at det ikke er malariaparasitten i sig selv, som medbringer en ny duft. De får til gengæld byttet rundt på de dufte, der allerede er i kroppen, så de danner nye formationer og nye dufte. De hæver og sænker koncentrationen af det, din krop allerede består af.



Den viden, som forskerne har nu, kan de forhåbentlig bruge til at videreudvikle medicin mod malaria, der kan slå ihjel, hvis ikke det opdages og behandles rigtigt. 

Lige nu er de dog usikre på, hvad den nye duft skal gøre godt for. Men som forskningen ser ud, tror de, at den bliver brugt som en advarsel, fordi mennesker, der allerede er inficerede, ikke er god føde for nye myg, forklarer doktor Mark Mescher, der også er forsker på projektet:



- Da myg sandsynligvis ikke har noget ud af at ’spise’ fra et allerede inficeret menneske, så kan det give mening for pathogenet at overdrive de eksisterende lugtkoder, så andre insekter ved, at her allerede er blevet spist.



Denne TV-vært blev alvorlig syg af malaria i Afrika


Hvorfor duftene så netop tiltrækker myg fremfor at skræmme dem væk, er en gåde, som forskerne arbejder videre på at finde en løsning på. En ting er i hvert fald sikkert, har du først fået malaria, så bør du være ekstra varsom og flittig med myggesprayen fremover, for du dufter nu og for altid ekstra lige-til-at-spise-lækkert.

Af Mette Skøtt, NewsDesk, Aller Media