Derfor går Thorning og Løkke skævt af hinanden i asyldebat

Skrevet af admin

08/06/2015

Mest læste i dag

Heller ikke under søndagens tv-debat mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) kunne de to duellanter blive enige om, hvorvidt regeringen har lempet eller strammet landets asylregler.

Mens Thorning står fast på, at asylreglerne er blevet strammet under hendes regeringsperiode, mener Løkke derimod, at regeringen har lempet asylreglerne.

Og ifølge Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, er der en ganske naturlig årsag til, at de to snakker forbi hinanden. Der er nemlig forskellige måder at tolke asylreglerne på, mener han.

- Det er vigtigt at få sorteret i, hvad vi snakker om, lyder det fra Andreas Kamm.

Han siger, at der især er to ting at tage højde for, når man diskuterer asylregler. Det drejer sig om adgangen til Danmark og om vilkårene i Danmark.

- Det første handler om, hvem der kan få lov til at komme ind over grænsen. Og det er på det punkt, at man kan sige, at regeringen har stået for en stramning af asylreglerne, siger Andreas Kamm.

Regeringens stramning har bestået i at oprette en kategori, der giver asylansøgere "midlertidig beskyttelse". Den er tiltænkt flygtninge, der ikke bliver "personligt" forfulgt, men som flygter fra "generelt" usikre områder.

Indtil videre er kun 126 asylansøgere dog faldet under den kategori.

Alligevel har Helle Thorning-Schmidt dog delvist ret, når hun siger, at regeringen har strammet reglerne. Men der er også en anden side af sagen.

- Noget andet er vilkårene i Danmark, og hvor attraktivt det er at komme til Danmark. Hvordan det er at være her og hvilke muligheder, der er, siger Andreas Kamm.

Og det er altså her, at man kan argumentere for, at regeringen har lempet reglerne. Det handler blandt andet om afskaffelsen af starthjælp og fjernelsen af et kontanthjælpsloft.

Alligevel mener Andreas Kamm ikke, at man kan beskylde regeringen for det høje antal asylansøgere, der er kommet til Danmark den seneste tid.

- Det, mener jeg ikke, giver meget mening. Hvis man kigger på asylansøgertallene for hele Europa og på, hvor mange der kommer til Danmark, så vil du se to parallelle kurver, siger Andreas Kamm.

/ritzau/