Derfor giver gysermusik dig kuldegys

Hårene rejser sig i nakken på mange af os, hvis vi en sen aften lytter til lyden af de hvinende og hidsige violiner i musikken til filmklassikeren Psycho. Men hvorfor egentlig det? Det er jo bare musik.

To amerikanske forskere mener at have et godt bud på, hvorfor gyserfilmmusik virker så skræmmende på os. Musikken fra klassiske gyserfilm lyder nemlig ofte som et farligt rovdyr eller som skriget fra et bytte.

Og det er vi biologisk programmeret til at blive bange for, siger forskerne i en pressemeddelelse fra musiktjenesten Spotify, som i anledning af Halloween har sammensat en særlig uhyggelig spilleliste med filmmusik fra gyserklassikere som for eksempel Excorsisten, Dødens Gab, og Ondskabens Hotel. Hør den hos Videnskab.dk.

Den ene af de to amerikanske forskere er Daniel Blumstein, som er evolutionsbiolog og professor ved Department of Ecology og Evolutionary Biology ved UCLA. Han fortæller, at de skræmmende dyrelignende lyde kan opstå, når en stemme i en højtaler for eksempel bliver forvredet til ukendelighed.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor er robotter og klovne så uhyggelige

Han og hans kollega Greg Bryant fra Department of Communication ved UCLA mener ikke, at musikken får frygten til at opstå, fordi vi er opdraget til at reagere sådan på netop denne type musik. Det er snarere en indkodet biologisk reaktion, som hjælper os til at flygte, før vi bliver ædt af et rovdyr.

Lektor og gyserfilmforsker Rikke Schubart fra Syddansk Universitet er enig i, at musikken fra gyserfilm kan være skræmmende, fordi den vækker nogle urinstinkter i os. Men der også det uberegnelige i musikken, som gør os bange, siger hun.

»Vi synes musik er rart at høre på, når den er rytmisk, gentagende og forudsigelig. Det vil sige, at den ikke forstyrrer os. Den ubehagelige eller uhyggelige musik kan for eksempel ligge på et ubehageligt toneleje, som de hvinende violiner i Psycho, eller når musikken blot er meget ukonventionel,« siger forskeren.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor er huse uhyggelige

Dagens Gossip