Derfor gør smerte mere ondt på digAv av av det gør så pokkers ondt. Sådan tænker du måske tit og siger du det højt, får du måske at vide, at du er en pylremås. Det kan du selvfølgelig sagtens være, men du kan også bare have en lidt anderledes indrettet hjerne end dem, der kalder dig det. Så faktisk kan du slet ikke selv gøre for det.


Nye studier viser nemlig, at graden af hvor meget smerte du føler, har noget at gøre med hvordan din hjerne er struktureret, skriver The Huffington Post.


Har du ondt, når du løber? Familiejournal.dk giver bud på, hvad der kan være i vejen
 

Det sidder i hjernen


Grundlæggende er det personer med mindre grå materier i visse regioner af hjernen, som føler en mere intens smerte end andre, har forskere fra Wake Forest Baptist Medical Center fundet ud af, ved at udsætte en gruppe mennesker for smertetests.


Selve undersøgelsen har været trykt i The Journal Pain og inkluderede 116 raske personer, som gik igennem en smertetest, der målte hvor sensitive de var. De gik blandt andet igennem en opgave, hvor de fik dele af deres arm eller ben varmet op, hvorefter de skulle forklare på hvilken skala smerten lå, og samtidig fik de målt hvor sensitive de var. De gik blandt andet igennem en opgave, hvor de fik dele af deres arm eller ben varmet op, hvorefter de skulle forklare hvor meget smerte de følte, alt imens de fik målt deres hjerner, som viste stadiet af smerte. Dette blev sammenlignet og ud fra svarene, kunne man vurdere smerten.

Din opmærksomhed rammes


Undersøgelsen peger på at vores evner til at være opmærksomme kan spille en rolle i, hvordan vi opfatter smerter.

Ondt i hovedet tit? Tjek på familiejournal.dk hvor din hovedpine stammer fra
 

En af forskerne bag, professor og PhD Robert Coghill mener klart, at det har noget med sagen at gøre og så har det noget at gøre med, hvilken tilstand vi mennesker er programmeret til at være i. Simpelt fortalt har vi mennesker en slags ’standard tilstandk’ som kan ligge på forskellige niveauer og det spiller ind på smerteopfattelsen:

-…personer med en høj standard tilstand vil have en reduceret følsomhed overfor smerte.Din følsomhed overfor smerte er altså en ting, du ikke kan gøre noget ved eller træne til at blive mere sej. Det er en tilstand i din hjerne og det er derfor helt legalt at være lidt ømskindet.

Af Mette Skøtt, familiejournal.dk/NewsDesk, Aller MediaDagens Gossip