Derfor græder kvinder mere end mænd

Hvorfor er det egentlig, at kvinder har lettere til tåre end mænd?

Ifølge evolutionspsykolog Henrik Høgh-Olesen, som er professor i psykologi på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, er de kønsspecifikke træk en del af vores genetiske arv, som har fulgt os gennem mange års udvikling af mennesket.

Selvom kønsrollerne ikke står i nær så skarp kontrast til hinanden som tidligere, findes der alligevel træk, som ikke så nemt lader sig slette fra vores DNA, forklarer professoren.

- Hvis vi starter med manden, som han ser ud i dag: Mænd dominerer alle de negative statistikker omkring vold, kriminalitet, hærværk med mere. Mænd kaster sig også ud i store dumdristige vovestykker som at surfe på taget af et tog eller køre stærkt i bil. Den slags handlinger viser, at det fra naturens side har kunnet betale sig for en mand at være risikovillig, siger Henrik Høegh-Olesen til Videnskab.dk.

Læs også: Legetøjskæder: Drenge støvsuger - piger griller

Professoren forklarer, at chimpanser har nogenlunde samme adfærd som den moderne mand. De vælter rundt og slår på træerne og jorden, kaster rundt med ting, tæsker løs på de andre hanner og skriger aggressivt. Det hele er et skuespil for at vise hunnerne, at de er stærke og værd at have sex med.

Vores adfærd i dag er direkte præget af fortidens nødvendige kønsroller:

Mænd gik på jagt, og kvinderne blev hjemme i hulen. Mænd var nødt til at udvise styrke og dermed evne til at passe på sin familie. Derfor har evolutionen gjort, at mænd gennem millioner af år er blevet mere risikovillige og aggressive, mens deres følelser har stået i baggrunden.

Kvinder har på den anden side haft stort behov for at være i kontakt med deres følelser, fordi det indtil for nylig udelukkende var dem, der stod for at pleje børnene. Ansvaret har gjort det nødvendigt for kvinder at udvikle empati, lydhørhed over for det sociale spil og evnen til at læse nonverbale kropstegn, fordi babyer ikke kan fortælle, hvad de har behov for.

For at være empatisk og forstå følelser har kvinder været nødsaget til også at forstå følelserne i dem selv, forklarer Henrik Høegh-Olesen.

- Et af det mest visuelle tegn på følelser er gråd. Piger græder fra naturens side mere end drenge, og ofte mister mænd helt evnen til at græde senere i livet. Det gør kvinder ikke. Grædesignalet er designet til at skabe medfølelse. Det er blandt andet derfor, at babyer græder, skriver Videnskab.dk.

Om evolutionen kan få mænd til at græde mere om 100.000 år afhænger af, om kvinder i fremtiden bliver seksuelt ophidsede af mandegråd - i så fald er mændene nødt til at udvikle den side af sig selv for at følge med.   

Svaret på spørgsmålet er altså, at selvom kønsrollerne er anderledes i dag end i fortiden, så har evolutionen endnu ikke haft tid til at indhente nutiden, og derfor græder kvinder stadig mere end mænd.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip