Derfor kan du ikke huske navne - og sådan lærer du det

Det ender ofte i halvpinlige situationer, når man har glemt en persons navn og febrilsk forsøger at finde det frem fra gemmerne, uden personen opdager det. 

Men det er faktisk helt naturligt at glemme navne, og ifølge en ny video fra AsapScience, så er der tre gunde til, at navne er så svære at huske. 

Den første skyldes den såkaldte 'Baker-effekt'. Den gør, at vi forbinder karakteristikker og formodninger om et menneske, når de fortæller hvad de laver til dagligt. 

Læs også: 5 mærkelige ting, som virkeligt intelligente mennesker gør 

Navne kan derimod ikke sættes i forbindelse med nogen særlig information, og derfor kan vi ikke sætte dem sammen med andre oplysninger i hjernen, og derfor glemmer vi det. 

Årsag nummer to skyldes vores selvoptagethed. Ofte har vi mere travlt med at positionere os selv, så vi glemmer, hvad personen foran os fortæller. Vi venter groft sagt bare på, at personens mund stopper med at bevæge sig, så vi kan fortælle om, hvor cool vi selv er. 

Den tredje og sidste grund er, at vi er fuldstændig ligeglade. Hvis personen foran os er interessant og tiltrækkende, vil vores hjerne automatisk forsøge at huske vigtig information som vedkommendes navn.

Læs også: Gamere har mere effektive hjerne end andre

Men hvis vi derimod ikke umiddelbart er interesserede i at stable en ny relation på benene, eller vi ikke regner med at se personen igen, så lader vi oplysningerne fise ind af det ene øre og ud af det andet. 

AsapScience har syv gode råd til at huske navne.

1. Vær opmærksom

2. Gentag deres navn og brug det i samtalen

3. Forbind deres navne med andre du kender, der har samme navn. 

4. Lav et ordspil, hvor navnet indgår. Eksempel Jesper Læsper

5. Bed personen om at stave sit navn for dig. 

6. Hjælp folk med at huske dit eget navn, på den måde vil du også ende med at huske deres. 

7. Hvis du har glemt navnet, så præsenter dem for nogle af dine venner, og få dem til at sige deres navn igen. 

Men prøv 1-6 før du prøver den sidste. 

 

Dagens Gossip