Derfor koster Carlsbergs oprydning 10 milliarder kroner

Man skal især se mod øst, hvis man skal finde årsagen til, at Carlsberg onsdag præsenterede en omfattende oprydningsplan, der på kort sigt vil koste selskabet 10 milliarder kroner, men på længere sigt skal øge overskuddet.

Det forklarer aktieanalytiker Frans Høyer fra Jyske Bank. Carlsberg nedskriver for i alt ni milliarder kroner i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal.

Det skyldes, at Carlsbergs værdier i Rusland og Kina er raslet ned i forhold til den værdi, man tidligere regnede med, siger aktieanalytikeren. Og det tog den nye topchef altså nu konsekvensen af.

- Realiteterne i Rusland og Kina er anderledes end dengang, Carlsberg købte og betalte de aktiver, selskabet har i disse lande, siger Frans Høyer.

- Med opkøbet af Scottish & Newcastle i 2008 fik man en kæmpemæssig eksponering mod det russiske marked, så det har en stor betydning for Carlsberg, tilføjer han.

Det er svære markedsforhold i Rusland og Kina, der har gjort nedskrivningerne nødvendige.

- Det er jo ikke nogen nyhed, at det russiske marked er gået ned. Tidligere stod det russiske marked for 40 procent af indtjeningen i Carlsberg. Nu er det så 20 procent, siger Frans Høyer.

- Forudsætningerne på det kinesiske marked er også bristet. Væksten i den kinesiske økonomi er aftaget voldsomt, og konkurrencetrykket er tiltagende, forklarer han.

Den omfattende hovedrengøring i Carlsberg skal forbedre bundlinjen med op til to milliarder kroner om året fra 2018. Men nu og her koster den samtidig 2000 stillinger især i Asien, hvilket svarer til 15 procent af medarbejderstaben.

Hollænderen Cees 't Hart, der i fire måneder har været topchef i Carlsberg, forklarer, at nedskrivningerne især stammer fra Baltika-mærket i Rusland og Eastern Assert i Kina.

Den nye topchef siger til Ritzau Finans, at han blev overrasket over, hvor slemt det egentlig stod til i Carlsberg.

- I den situation, jeg kom ind i Carlsberg, vil man nogle gange finde meget, andre gange noget og andre gange igen ikke noget, siger koncernchefen og erkender, at han her fandt mere, end han måske havde ventet.

Og det er nødvendigt at få orden i sagerne nu, inden topledelsen præsenterer en ny strategi i starten af det nye år.

- De her aktiver skal være en del af strategien, og derfor gør vi det sådan. Endvidere skal strategien finansieres, og det er det, som restruktureringerne - der skal forbedre overskuddet netto med 1,5-2 milliarder kroner - skal være med til at gøre, siger Carlsbergs topchef.

/ritzau/

Dagens Gossip