Derfor lurer vreden, når du juleshopper

Måske er det de lange køer, måske er det fordi, at der er mennesker overalt som forstyrrer dig i at nå dit mål – måske kan du ikke engang selv sætte en finger på, hvad det er, der irriterer dig så voldsomt.

Ikke desto mindre er der rigtigt mange mennesker, som forbinder juleindkøbsturene med noget frygteligt, som bare skal overstås.

Får du brugt for mange penge? Her er en lynkur mod impulskøb på Soendag.dk

Vi vil enten bekæmpe eller flygte

Psykologen David Lewis forklarer til Telegraph.co.uk, at indkøb i juletiden gør os frustrerede, fordi det sætter gang i vores primale frygtcenter, når der er så mange mennesker samlet på et sted.

Det er vores overlevelsesinstinkter, der bliver aktiverede, og det gør os aggressive, når vi ikke kan komme til hverken at bekæmpe eller flygte fra flokken.    

- Andre menneskers tilstedeværelse er en væsentlig faktor. Andre mennesker repræsenterer en stor trussel, og fremmede er en endnu større trussel. Du begynder at se andre mennesker, som bevæger sig langsommere end dig, så som ældre mennesker, som fjender. Det leder til indkøbsraseri, siger David Lewis til Telegraph.co.uk.

Sådan undgår du jobstress op til jul, se mere på Femina.dk

Vi dropper, det vi har gang i

David Lewis forklarer også, at køer og den store menneskeforsamling, kan gøre os så frustrerede, at vi helt opgiver vores forehavende.

- Din hjerterytme stiger, alt imens du forsøger at skubbe dig selv igennem menneskemængden. Du begynder at svede, og du producerer måske mere af stresshormonet kortison. Det aktiverer en aggressiv opførsel, og det vil få dig til at forsøge at slippe væk. Folk er villige til at efterlade en fyldt vogn, fordi de pludselig ikke kan overskue at være i butikken et sekund længere, siger David Lewis.

Gør det nemt for dig selv

Hvis du bor uden for de store byer, så mener psykologen desuden, at du kan have endnu sværere ved at håndtere den store gruppe mennesker under juleindkøbene.

Han foreslår, at så vidt det er muligt, så bør du gøre dine gaveindkøb på nettet i ro og mag i dit eget hjem, hvis du også lider af juleshopping-vrede. 

Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media

Dagens Gossip