Derfor påvirker natarbejde dit helbred

Det er et forskerhold fra Sleep Research Centre ved University of Surrey, der har udsat en gruppe mennesker for forstyrrelser i deres døgnrytme for at kunne måle, hvordan det påvirkede dem. Det skriver Dailymail.co.uk.

Deltagerne i undersøgelsen fik et døgnskema, der fulgte et døgn på 28 timer i stedet for de normale 24. Og derudover var skemaet lagt, så de ikke kunne følge den normale lys-mørke-cyklus.

Læs, fem ting du ikke vidste (men burde vide) om brystkræft, på Femina.dk

- Vi har opdaget, at omkring seks procent af vores gener følger en døgnrytme. Det vil sige, at deres aktivitet er større på visse tidspunkter af dagen end andre, siger en af forskerne bag undersøgelsen Derk-Jan Dijk fra Sleep Research Centre ved University of Surrey til Dailymail.co.uk.

Da deltagerne blev undersøgt viste det sig, at eksperimentet havde reduceret antallet af døgnrelaterede gener seks gange i forhold til normalt. Det kunne forskerne måle i en blodprøve fra hver af deltagerne.

Sådan spiser du dig til en mindre kræftrisiko. Se rådene på Femina.dk

Næsten 1500 gener bliver påvirkede

Forskerne anslår, at ud af de 24.000 gener vi har i alt, så er over 1400 af dem styrede og påvirkede af døgnrytmen, og det vil sige, at de potentielt kan blive forstyrrede, når vores døgnrytme forstyrres.

- Når vi udsætter folk for disse regelsæt, så påvirker vi nogle dybe, grundlæggende processer, som kan forklare, hvorfor skifteholdsarbejde er impliceret i en øget risiko for en lang række helbredsproblemer, siger Derk-Jan Dijk.

Forskerholdet håber, at deres resultater, kan danne grobund for endnu større undersøgelser i fremtiden, så omfanget af de skadede gener, og hvad det betyder for helbredet, kan blive kortlagt.

Af Lisbeth Madsen, Newsdesk Aller Media.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip