Derfor smager bacon fra panden så godt

Stegt, svitset, sauteret, bagt, braiseret. Alle disse teknikker vi har til at tilberede mad, får det til at smage megalækkert. Men hvad er det egentlig, der sker, når baconen syder på panden, som gør det så dødhamrende lækkert?

Der er tale om en såkaldt 'Maillard-reaktion' som følge af opvarmningen. På grund af varmen reagerer fødevarernes aminosyrer med sukkeret og danner nogle velsmagende molekyler eller smagsstoffer.

Man kan se reaktionen idet brødet, kødet eller grøntsagen skifter farve og bliver brun eller gylden.

Læs også hos Videnskab.dk: Er stenaldermad overhovedet sundt?

Hvordan smagsstofferne smager, er afhængigt af aminosyrerne i fødevaren, og hvor lang tid de er blevet tilberedt. Det er derfor, at skindet på en kylling smager meget anderledes end en god bøf.

Der findes tusindvis af forskellige smagsstoffer, der opstår af denne reaktion, som oven i købet nedbrydes til endnu flere smagstoffer hen ad vejen.

I dag produceres forskellige smagsstoffer kunstigt, så den helt rette smag i et fødevareprodukt kan fremtrylles.

Mennesket har tilberedt mad i århundreder, så selve reaktionen er ikke noget nyt. Men den kemiske proces blev første gang beskrevet af den franske kemiker Louis Camille Maillard i 1912.

Man kan selv ændre smagsgivningsprocessen ved for eksempel at tilføje ekstra sukker. Det er det, man gør, når man eksempelvis glaserer en steg.

Læs også hos Videnskab.dk: Søvnmangel får dig til at spise junkfood

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip