Derfor spiser din hund lort

De fleste mennesker væmmes ved tanken om at spise afføring.

Derfor kan det undre, at menneskets bedste ven tilsyneladende ikke ved noget bedre end at mæske sig i en god bæ - især hvis den er kommet ud af en kat.

Hvorfor i al verden snacker de firbenede lystigt på andres efterladte fækalier?

Det spørgsmål har Videnskab.dk stillet en række eksperter. Der er flere forklaringer. 

- Jeg ved det simpelthen ikke. Men jeg ved, hvorfor hunde spiser kattelort. Det er, fordi katte generelt spiser foder med et meget højt proteinindhold – og hunde vil gerne have proteiner. Dampende varm kattelort er åbenbart nam-nam for nogle hunde. Det smager åbenbart godt – eller også lugter det godt. Men hvorfor det er sådan, ved jeg ikke, siger dyrlæge Hans Henrik Dietz.

Hans kollega på Institut for Produktionsdyr og Heste ved Københavns Universitet Bjørn Forkman har forsket i hunde og ved lidt om deres tendens til at hapse en bæ i ny og næ.

- Det sker rimelig tit, at hunde spiser hestelort, kattelort, kaninlort – ja endda menneskelort, siger han. Ifølge ham er én forklaring, at nogle hunde bare godt kan lide smagen af lort.

Læs også: Derfor stirrer din hund på dig, når den skider

En anden forklaring er, at det kan hænge sammen med, hvilken hunderace man har. Nogle hunde er altid sultne. Det gælder eksempelvis racer som labrador, gravhund og dobermann.

De bliver derfor altid fristede, når der ligger en ekstra lille mundfuld på jorden.

- Andre hunde er meget forsigtige, når det drejer sig om at spise noget nyt. Det kommer meget an på racen – typisk er Collie og Australian Shepherd meget forsigtige. Men ligesom alle andre dyr og mennesker har hunde ikke samme smagspræferencer, så det kommer også an på individet, siger Bjørn Forkman.

Der foreligger efter hans viden ikke forskning på om denne lille tilbøjelighed udgør en sundhedsfare for ejerne, hvis man eksempelvis for et frisk hundekys fra en lorteædende hund.

- Men jeg tror ikke, det er en særlig god idé. Det forekommer mig ikke at være specielt hygiejnisk, siger professoren.

Følg Dagens Dyreriget for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip