Derfor vågner du lige før vækkeuret ringer

Har du ofte irriteret dig over, at dit indre vækkeur ikke er helt synkroniseret med det, du stiller på telefonen, så du ofte ender med at ligge og vende og dreje dig de sidste minutter, indtil du skal op? Huffingtonpost.com har talt med tre eksperter, der giver en videnskabelig forklaring.

Hvis du først vågner, når vækkeuret ringer, så betyder det ifølge lægen Lawrence Epstein i princippet, at du ikke har sovet nok. Det vil sige, at din krop er en søvnfase, hvor den ikke er klar til at vågne, og dit vækkeur er med til at skabe et søvnunderskud hos dig, forklarer han til Huffingtonpost.com.

Se syv tegn på, du mangler søvn på Femina.dk

Vi producerer et vågnehormon

Når du vågner op af dig selv, så skyldes det til dels, at din krop er gået i gang med at producere nogle hormoner, der vækker din krop. Det sker for det første, når du er ved at være udhvilet og for det andet, hvis din krop har en forventning om, at det er på tide, den skal vækkes. Det forklarer Jan Born, der er professor i neurovidenskab, og som har forsket i fænomenet.

Især hvis du har en forventning om at blive vækket tidligt dvs. omkring kl. 6, så vil hormonerne stige i din krop omkring det tidspunkt. Også selvom du ikke er vant til at blive vækket kl. 6, viser hans forskning.

Har du fået nogen uheldige vintervaner? Se, hvorfor de kan ødelægge din søvn, på Femina.dk

Et individuelt vågnegen

Ud over at din krop producerer et hormon, når den har en formodning om at blive vækket, så har hvert menneske også et indre vækkegen. Det kaldes KDM5A, forklarer Luciano DiTacchio, adjunkt ved University of Kansas Medical Center. Hvornår genet fortæller kroppen, at den skal vågne, er individuelt fra menneske til menneske.

Men når du oplever at vågne lige før dit vækkeur ringer, så skyldes det en skønsom blanding af vågne-hormonet og den måde genet KDM5A fungerer på i netop din krop, siger Luciano DiTacchio til Huffingtonpost.com.

Lisbeth Madsen, NewsDesk  Aller Media

Dagens Gossip