Desmond Tutu går glip af Mandelas begravelse

Det sydafrikanske fredsikon Desmond Tutu, som var en nær ven af afdøde Nelson Mandela, er ikke blevet inviteret til at deltage i Mandelas begravelse søndag.

Det meddeler den 82-årige forhenværende ærkebiskop i en erklæring lørdag.

- Jeg ville meget gerne have deltaget i begravelsen for at sige farvel til en, jeg elskede og skattede, men det ville have været respektløst over for Tata (fader, red.) at gatecrashe det, som er annonceret til at være en begravelse for familien, siger Tutu.

Desmond Tutus datter, Mpho Tutu, sagde tidligere på dagen, at hendes far ikke repræsenterer kirken til begravelsen og derfor ikke vil være til stede.

Tutus assistent Roger Friedman vil ikke kommentere medierapporter om, at Tutu angiveligt ikke er akkrediteret til begravelsen, fordi han har kritiseret Sydafrikas regerende parti, ANC, som ej heller længere stemmer på.

Friedman vil kun sige, at Tutu ikke planlægger at deltage.

En talsmand for regeringen afviser ifølge nyhedsbureauet AP, at Tutu ikke har modtaget nogen invitation til begravelsen i Mandelas hjemby Qunu.

- Han er helt sikkert inviteret, han er en vigtig person, siger talsmanden og understreger, at der skal findes en løsning, så Tutu kan deltage.

Desmond Tutu gik på pension i 2010. Han bliver anset som Sydafrikas moralske fyrtårn, og har åbent kritiseret præsident Jacob Zuma, der blandt andet beskyldes for korruption.

Til tirsdagens mindehøjtidelighed for Nelson Mandela, som næsten 100 af verdens ledere deltog i på et fodboldstadion i Soweto, var Tutu også udeladt fra det officielle program.

Først i slutningen af programmet, da der kun var få mennesker tilbage på Soccer City Stadium, blev han kaldt op på scenen for at velsigne ceremonien.

Der benyttede han lejligheden til at give publikum en reprimande for at buh'e Zuma ud, da denne holdt sin tale på stadionet.

Mandela og Tutu var tætte venner og forenet i kampen mod apartheid, hvilket de begge blev hædret med Nobels fredspris for. Da Mandela blev løsladt i 1990 efter 27 år i fængsel, tilbragte han sin første nat i Tutus hjem.

Mandelas kiste, der er svøbt ind i det sydafrikanske flag, blev lørdag fløjet fra Pretoria til Mthatha, hvorfra den bliver kørt i kortege til Qunu. Begravelsen har medført et stort rykind af tusinder af pressefolk i landsbyen.

Inden flyet lettede, holdt præsident Zuma en ceremoni for familie og ANC-medlemmer ved kisten.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip