Desmond Tutu opfordrer til fredelig løsning i Syrien

Den voldelige krise i Syrien skriger til verdenssamfundet »Hjælp os!« lød det i en officiel erklæring fra Desmond Tutu, der blev verdenskendt for sin ikke-voldelige modstand mod apartheid i Sydafrika.

»FNs inspektører for kemiske våben er i Syrien, men har brug for mere tid til at afslutte deres arbejde,« lød det fra den nobelprisvindende ærkebiskop, der fortsatte:

»For at undgå yderligere blodsudgydelser må vi tale, ikke slås«.

FNs inspektører besøgte ifølge nyhedsbureauet AFP onsdag det sted i udkanten af Syriens hovedstad, Damaskus, der angiveligt blev angrebet med kemiske våben i sidste uge. Oplysningerne om FN-inspektørernes besøg i Ghouta stammer fra oprørere, der var på stedet, og de er ikke bekræftet fra officielt hold.

Syriens regering har afvist at give inspektørerne tilladelse til at blive længere i det borgerkrigshærgede land, end de 14 dage, der oprindeligt var aftalen.

FNs generalsekretær har appelleret til flere statsledere om, at de afventer færdiggørelsen af inspektørernes arbejde, før de træffer beslutning om eventuelt indgreb i Syrien.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, slog onsdag fast i et interview med PBS, at hans regering har konkluderet, at det var præsident Bashar al-Assads regime, der stod bag angrebet mod Ghouta, der vurderes at have kostet flere hundrede menneskeliv.

Han efterlod ikke megen tvivl om, at det blot er et spørgsmål om tid, før USA er klar til en militæraktion i Syrien, der ifølge præsidenten ikke vil blive en gentagelse af Irak-krigen, men et »begrænset, skræddersyet« militærangreb, der kan tjene som afskrækkelse mod fremtidig brug af kemiske våben.

Dagens Gossip