Desmond Tutu til nordmændene: Forsøg at tilgive Breivik

Skrevet af admin

23/09/2014

Dagens topnyheder

Du kan vælge at holde fast i bitterhed og hævngerrighed, eller du kan åbne op for tilgivelse. Det gælder selv de mest grufulde handlinger, mener den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, som opfordrer nordmændene til at forsøge at tilgive den terrordømte Anders Breivik og hans handlinger.

Opfordringen fra nobelprisvinderen kommer mandag på et pressemøde i den norske hovedstad Oslo.

- Gud hader ingen. Vi er alle Guds børn. De af os, der bliver onde børn, er fortsat børn, som hører til familien, siger Desmond Tutu.

- På den ene side kan man fortsætte med at holde fast i sin vrede, bitterhed og et begær om at slå igen. På den anden side kan man - uden at tolerere handlingen - forsøge at finde svar på spørgsmålet: Hvad får jeg ud af at hade ham? Vi ved alle, at når man opbygger had i sit hjerte, har det også fysiske konsekvenser, tilføjer han.

Ifølge menneskerettighedsaktivisten, der er i Oslo for at promovere sin bog om tilgivelse sammen med sin datter Mpho Tutu, er der ingen modsætning i at tilgive og samtidig udvise afsky for "en forfærdelig handling, der må fordømmes."

- Ingen kan sige, at man skal tilgive, men vi kan være åbne over for tilgivelse. Invitationen til at tilgive sker til syvende og sidst ikke til fordel for den, der bliver tilgivet, men for den, der tilgiver, siger Mpho Tutu, der er medforfatter til bogen.

Anders Breivik stod 22. juli 2011 bag det værste terrorangreb på norsk jord siden Anden Verdenskrig. Otte mennesker omkom i Oslo, efter at Breivik detonerede en kraftig bombe i byens regeringskvarter. Herefter tog den 35-årige Breivik videre til øen Utøya, hvor han begik en massakre mod deltagerne på en politisk sommerlejr. 69 mennesker blev dræbt på øen.

Tirsdag mødes Mpho og Desmond Tutu med advokaten Geir Lippestad, som var forsvarer for Anders Breivik, for at diskutere tilgivelse i Oslo Konserthus.

Det er 30 år siden, at Desmond Tutu blev tildelt Nobels fredspris. Han blev op gennem 1970'erne og 1980'erne verdenskendt for sin ikke-voldelige modstand mod Sydafrikas apartheid.

/ritzau/NTB