»Det amerikanske topartisystem er i dyb krise«

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Vi ser i meningsmålingerne, at kun ti procent af amerikanerne synes, at Kongressen gør et godt stykke arbejde. Det er et system, der efterhånden er gearet til at handle fra konflikt til konflikt - altså planlagte konflikter i den forstand, at man skubber forhandlingerne hen mod en afgrund i håb om, at man er den sidste, der står tilbage. Det er ikke nogen sund måde at drive et demokrati på,« siger han.

USAs politiske system er officielt defineret som et flerpartisystem, men siden midten af 1800-tallet har det reelt været et topartisystem, da kun republikanere og demokrater har haft præsidentkandidater med en egentlig chance for at vinde.

Niels Bjerre-Poulsen mener, at systemet er blevet dysfunktionelt modsat et system med et parlamentarisk flertal.

»Det amerikanske system har udviklet sig til det, som nogen har kaldt »government by crisis«, hvor man skaber kriserne for at få maksimum indflydelse. Obamacare er jo for længst lov og uddebatteret, men håbet for nogle republikanere er, at man kunne spænde ben for de her budgetforhandlinger til sidste øjeblik, så man havde kniven mod struben på demokraterne og præsidenten, fordi man var parat til at kaste landet ud i en krise, hvis ikke man fik sin vilje,« forklarer han.

Hvad der kommer til at ske nu, efter præsident Barack Obama tirsdag morgen beordrede de offentlige myndigheder under staten at begynde at »lukke ned«, er umuligt at forudsige, mener lektoren.

»Det kan vare få dage, før nok republikanere bliver bløde i koderne og på en eller anden måde leder efter en kattelem ud af denne her konflikt. Eller det kan være, de holder stand i flere uger, ligesom sidst der var sådan en konfrontation i USA i 1995-1996,« siger han.

Men én ting er sikkert, understreger Niels Bjerre-Poulsen: På et eller andet tidspunkt er de to partier nødt til at finde et kompromis.

»En mulighed er, at den republikanske leder i Repræsentanternes Hus, John Boehner, vælger at lade alle medlemmer af Repræsentanternes Hus stemme, altså også demokraterne, og ikke kun tager det til afstemning, hvis der er flertal blandt sine egne medlemmer. Gør han det, kræver det sandsynligvis kun 18 republikanere, der skal falde fra og sammen med demokraterne stemme for en finanslov uden de her særlige krav til forsinkelse af Obamacare. Men så vil han nok også ofre sin egen politiske karriere,« fortæller han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip