Det blev én øre billigere at bruge investeringsforeningerne i 2011

Det er ganske vist blevet billigere at bruge investeringsforeningerne, men besparelsen er mildt sagt ikke enorm.

InvesteringsForeningsrådet har nemlig kigget deres medlemmer efter i sømmene, og konklusionen er, at investeringsforeningerne er blevet en øre billigere i løbet af det sidste år.

Hvor det i 2010 i gennemsnit kostede 1,04 kr. at administrere 100 kr., kostede det i 2011 i gennemsnit 1,03 kr. at få forvaltet en formue på 100 kr.

Og det kan så være en stor en trøst for investorerne i et år, hvor det var mere end almindeligt svært, at finde en aktiebaseret afdeling der gav overskud og hvor enkelte afdelinger tabte helt op til 37 % af værdien.

Undersøgelsen fra InvesteringsForeningsrådet viser, at omkostningerne varierer meget fra forening til forening. Omkostningerne varierer også mellem de forskelle typer af investeringer.

I de billigste afdelinger koster administrationen kun omkring ¼ procent om året. I de dyreste afdelinger er niveauet over 2 procent. Der er forskel på prisen på aktivt og passivt styrede afdelinger.

Analysen viser, at omkostningerne i de passivt styrede aktieafdelinger i 2011 var på 0,69 procent mod 1,48 procent i de aktivt styrede aktieafdelinger.

InvesteringsForeningsRådet skriver, at de opfordrer investorer og rådgivere til at se på omkostningerne, når de vælger investering, men at investorer ikke alene bør vælge ud fra omkostningerne.

Man kan ikke regne med, at de billigste foreninger giver de højeste afkast fremover - ligesom man ikke kan regne med, at de dyreste foreninger giver de laveste afkast, anfører foreningen.

Men analysen viser, at man bestemt heller ikke kan regne med, at de ekstra penge man giver ud til en aktivt styret aktieafdeling betyder, at man modtager et højere afkast.

Analysen viser således, at det næsten er tre gange så dyrt, at investere i emerging markets-aktier end danske obligationer.

Men hvor en dansk obligationsafdeling i snit gav et afkast på mellem 3 og 7 procent i 2011, præsterede eksempelvis Nordea Invests afdeling for indiske aktier at tabe 37 procent af formuen i samme periode.

Skrevet af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Tegn gratis abonnement på FinansBureauets Nyhedsmagasin her

 

Dagens Gossip