Det bliver billigere at investere grønt

Dermed indfrier den sit løfte om at sænke den såkaldte diskonterings-eller kalkulationsrente, som gør det mere attraktivt for virksomheder at skyde penge i grønne projekter.

»Den her rente betyder noget for, hvordan vi vurderer værdien af det, som først virker om lang tid. Og det er på mange måder kernen i diskussionen om klimaet og miljøet: at vi betaler en pris nu for til gengæld at opnå en gevinst - eller undgå omkostninger - på langt sigt. Med en lavere kalkulationsrente bliver værdien af noget, som virker på længere sigt, højere. Det vil slå igennem i forhold til den måde, hvorpå man fremover diskuterer og beregner værdien af forskellige projekter,« siger finansminister Bjarne Corydon (S) til Information.

Rentesatsen er ikke en egentlig rente, men et teknisk instrument, som Finansministeriet anvender, når det skal afgøre, om det kan betale sig at opføre eksempelvis en vindmølle. En høj kalkulationsrente får langsigtede investeringer til at syne dyrere, og det kan påvirke investeringslysten i de grønne projekter, som ofte er dyre at sætte i værk, men billige i drift og bedre for miljø og klima.

Med regeringens nye tiltag ender diskonteringsrenten på fire procent i de første 35 år af et projekt, de efterfølgende 35 år ender den ifølge Information på tre procent, og efter de første 70 år kommer renten til at lyde på to procent.

Dagens Gossip