»Det er aldrig okay at tvinge andre til sex«

Mellem hver fjerde og hver femte svarer således i undersøgelser fra en række europæiske lande, at det til dels er kvindens egen skyld, at hun bliver voldtaget, hvis hun for eksempel var klædt på en udfordrende måde eller havde en særlig adfærd.

Denne holdning er et overgreb i sig selv, lyder det fra Anja Hareskov Jensen, ledende psykolog på Center for Voldtægtsofre.

»Både venner, familie og sågar professionelle giver desværre nogle gange udtryk for, at det til dels var ofrets egen skyld, hun blev voldtaget. Ofrene får derfor ikke altid den støtte fra deres omgivelser, som de ellers har hårdt brug for efter så traumatisk en hændelse,« siger hun i en pressemeddelelse.

Konsekvensen af holdningen kan være, at ofrene ikke tør stå frem eller kan blive i tvivl om, hvorvidt det var deres egen skyld. Og det er det aldrig, lyder det fra Anja Hareskov Jensen.

»Uanset hvad er det aldrig okay at tvinge andre til sex. Uanset hvor udfordrende den ramte var klædt, hvor beruset hun var, om hun tidligere havde kysset eller flirtet med gerningsmanden, er sex uden samtykke voldtægt, og det er aldrig ofrets egen skyld,« siger hun.

De kritiske samfundsholdninger til voldtægt kan desuden være en væsentlig årsag til, at voldtægten finder sted i første omgang, lyder det. Undersøgelser viser således også, at der er sammenhæng mellem en befolknings holdninger til vold og hvor mange voldshandlinger, der finder sted. Målet med kampagnen er derfor at skabe en holdningsændring for at forhindre nye seksuelle overgreb.

Kampagnen omfatter plakater på busser, busskure samt plakater og postkort på caféer og skoler, og vil i første omgang kunne ses i Aarhus fra i denne uge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip