Det er tortur at tvinge folk til at møde før klokken 10 på arbejde, siger ekspert

En ledende forsker på søvnområdet mener, der er brug for drastiske ændringer i mødetiden for børn og voksne.

Han sammenligner det med tortur, at skolebørn og ansatte bliver tvunget til at møde før klokken 10. Det skriver The Independent.

Dr. Paul Kelley fra Oxford Univeristetets institut for søvn og døgnrytme mener, at voksnes døgnrytme er asynkron med arbejdsdage fra 9 til 17. Døgnrytmer ændrer sig med alderen, og arbejdere kan ikke ændre deres 24 timers-rytme, mener han. Derfor bliver de udbrændte og syge.

Samtidig fungerer børn og teenagere ikke tidligt på dagen og bør begynde senere end helt små børn eller midaldrende voksne. Når man fylder 55, begynder kroppen nemlig automatisk at vågne tidligere igen.

- Når du er 20, 19 eller 18 år står du op og gå i seng op til tre timer senere. Det er naturligt og ukontrollabelt i den forstand, at du ikke kan ændre det, siger Dr. Paul Kelley.

Læs også: 13 grunde til, at du altid føler dig træt

Han mener, at det er et internationalt problem, og at de nuværende døgnrytmer er meget skadelige og påvirker fysiske, følelses- og præstationsmæssige systemer. Ifølge Dr. Paul Kelley giver disse mønstre en øget risiko for diabetes og skizofreni.

Han tilføjer, at det ikke er tilfældigt, at 70 procent af tilfældene af psykisk sygdom begynder, når folk er mellem 11 og 24 år.

Professoren mener, at der er store fordele at hente ved at ændre mødetiderne. Studerende vil få bedre karakterer, og medarbejdere vil få bedre helbred og lave bedre resultater.

- Søvnmangel er tortur. 30 dage uden søvn, og du dør. Det har nogenlunde samme effekt som ikke at spise, siger Paul Kelley.

Læs også: De 25 værste sandheder om depression

Hans forslag er, at ansatte møder klokken 10. Og de må ikke møde klokken 9, før de er fyldt 55 år, og døgnrytmen igen ændrer sig.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip