Det Etiske Råd savner tiltag i etisk hjertestarterdilemma

»Man har med indførelsen af de her hjertestartere iklædt plejepersonalet et dilemma. Det personale, der er på stedet, er nødt til at handle hurtigt. Men hvordan der skal handles, skal helst være diskuteret og afstemt meget tidligere mellem den ældre, de pårørende og personalet. For det er jo altså borgerens ønske, der skal være udgangspunktet først som sidst,« siger formand for Det Etisk Råd Jacob Birkler.

Han slår derved fast, at rådet fortsat støtter en lovændring, så plejepersonalet på baggrund af beboerens ønske i særlige tilfælde kan fravælge genoplivning. Den mulighed er der ikke nu, da en læge i dag skal vurdere, at patienten er »uafvendeligt døende«, hvilket betyder, at man ved genoplivning blot udsætter dødstidspunktet.

Men en lovændring er ikke umiddelbart på tapetet i Sundhedsministeriet. I 2012 lovede sundhedsminister Astrid Krag (SF), at Sundhedsstyrelsen inden for få måneder ville komme med en vejledning til plejehjem og hjemmeplejen.

Men vejledningen lader fortsat vente på sig, og Sundhedsstyrelsens chefkonsulent Henrik Kristensen understreger over for Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag, at den ikke kommer til at tage skridtet videre til lovændringer. I stedet vil den blot præcisere de gældende regler, men Det Etiske Råds formand mener ikke, at det er nok.

»Der burde også være en vejledning i, hvornår det etisk set er på sin plads at bruge hjertestarteren, og hvornår det ikke er. Men man kan ikke bare vejlede ud af et etisk dilemma. Så man skal ikke tro, at fordi man har fået lavet en vejledning, så har man også fået sat flueben ved etikken i det her dilemma,« siger Jacob Birkler.

Det Etiske Råd foreslår derfor, at man ændrer lovgivningen til at give ansatte på plejehjemmene mulighed for at undlade at give genoplivning i særlige tilfælde.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip