»Det går op for en, hvor meget den der anerkendelse betyder«

Velkomsten for hold 15 faldt sammen med den nationale flagdag, som har eksisteret siden 2009. En dag, hvor både gamle og nuværende soldater bliver husket og anerkendt. Og det er noget, der betyder mere, end man kan forestille sig. Ikke bare for soldaterne, men også for deres pårørende.

Birgit og Ole Simonsen var mødt op sammen med deres to døtre for at fejre sønnen Mads’ hjemkomst.

»Jeg har været dødnervøs, men nu er jeg stolt og glad over, at han bliver fejret,« fortalte Ole Simonsen, der fortsatte:

»Det er en god afslutning på det forløb, vi har været igennem, og jeg håber, at folk vil huje lidt, når de kommer forbi paraden«.

For hans kone Birgit betyder det også meget, at andre mennesker viser deres støtte. Også for det offer, hun har bragt.

»Det går op for en, hvor meget den der anerkendelse betyder. At Danmark fejrer, at vi har fået vores soldater hjem igen. Det betyder meget for soldaterne, men også rigtig meget for os,« sagde hun torsdag til Berlingske.

Overkonstabel Kim Thygesen har taget initiativ til flagdagen, da han følte, at soldater og pårørende i Danmark manglede en dag.

»Så snart man kommer hjem fra krig skal man forsvare, hvorfor man har været af sted. Samtidig har jeg set den opbakning, som amerikanerne og briterne får hjemmefra. Vi kom bare hjem, og det var fantastisk at se sin familie igen, men så var det også det. Der var ingen, der var stolte af os,« forklarer han.

Flagdagen skal sætte fokus på soldaterne. Ikke på krigen eller de politiske spørgsmål.

»Det handler ikke om at hylde krig. Det ville være helt forkert. Men folk skal være stolte af, at der er nogle, der har lyst og tør tage ud. Ikke bare i dag, men på alle vores missioner siden 1948,« siger Kim Thygesen.

Han håber, at der med årene vil samle sig flere arrangementer på flagdagen, der kan være den ene dag om året, hvor befolkningen anerkender soldaterne og husker dem.

Konstabel Mads Klargård Simonsen, der torsdag skulle gå parade ned gennem Strøget, har ikke behov for mere end én dag om året. Men den ene dag vil han gerne have.

»Det betyder, at man føler sig værdsat. At folk anerkender, at vi har været i krig. Hvis det var flere dage om året, ville folk nok blive trætte af det, men hvis vi bare kan blive ved med at have denne dag, er det helt fint. Bare en dag om året«.

Dagens Gossip