Det globale CO2-udslip stiger i det laveste tempo i 17 år

Udledningen af CO2, der kædes sammen med den globale opvarmning, var markant lavere sidste år, end det har været i mange år.

Verdens kulstofudledninger fra fossile brændsler og cementproduktion steg således kun med 0,5 procent i 2014, viser en rapport fra blandt andet EU-Kommissionen.

Det er første gang i næsten to årtier, at det globale udslip stort set stagnerer i en periode, hvor der ikke har været recession, skriver The Guardian.

Sidste år var den globale økonomiske vækst på 3,0 procent, men opbremsningen i blandt andet CO2-udslippet kædes især sammen med den lidt svagere økonomiske vækst i Kina, der har medført et lavere kulforbrug.

Den kinesiske udledning af CO2 steg således kun med 0,9 procent i 2014. Det samme gjorde den amerikanske udledning. EU's samlede udledning faldt med 5,4 procent, hvilket ifølge rapporten er et fald "uden fortilfælde".

Det europæiske fald bliver dog opvejet af Indien, der sidste år udledte 7,8 procent flere kulstoffer i atmosfæren end i 2013.

Næsten 200 lande mødes i den kommende uge til klimatopmøde i Paris, hvor de skal forsøge at blive enige om løsninger, der kan bekæmpe klimaforandringer, der menes at være årsag til stadig flere naturkatastrofer i verden.

Den lille vækst i udslippet sidste år er derfor en positiv nyhed, mener en af forskerne bag rapporten.

- Det er lovende, men det er endnu ikke et sikkert tegn på, at vi er på vej mod et vendepunkt, hvor den historiske forbindelse mellem brugen af fossile brændsler og økonomisk vækst bliver brudt, siger Jos Olivier fra Netherlands Environment Assessment Agency til Reuters.

/ritzau/

Dagens Gossip