Det gør sukker ved din hjerne: Kan påvirke din hukommelse

Skrevet af Aller Media

26/10/2013

Mest læste i dag

En kop kage til eftermiddagskaffen og lidt chokolade som aftensnack. De fleste har rigtig svært ved at modstå de søde fristelser i løbet af dagen.

Men en ny undersøgelse, som har været publiceret i tidsskriftet Neurology, viser, at et forhøjet blodsukker kan påvirke din hukommelse.

Det er tyske forskere, der udsatte en gruppe testpersoner for en række hukommelses- og blodsukkertests. Samtidig blev testpersonerne hjernescannet for at måle det område i hjernen, der har med hukommelse at gøre, skriver Prevention.com.

Tag testen på Femina.dk. Er du afhængig af sukker?

Højere blodsukker – dårligere hukommelse

Forskerne kunne dermed se, at jo højere en persons blodsukker var, desto dårligere klarede de prøverne, der handlede om hukommelse og evnen til at lære. Selv kortvarige udsving i blodsukkeret spillede en rolle i forhold til hukommelsen.

- Forhøjet blodsukker ødelægger store og små blodkar i hjernen, og det medfører en mindre tilførsel af blod og næring til hjernecellerne, forklarer Agnes Flöell, som er læge og neurolog ved hospitalet Charité - Universitätsmedizin Berlin.

Hun påpeger, at de mest drastiske effekter på blodsukkeret kunne ses, når det forhøjede blodsukker kunne måles over længere tid.

Spis fibre og protein

Agnes Flöell vil ikke nødvendigvis råde til, at man dropper sukkerindtaget helt, men hun understreger, at det er vigtigt at spise en kost rig på fibre, protein og fuldkorn, da det hjælper kroppen med at holde blodsukkeret stabilt.

Motion kan i øvrigt også have en positiv effekt på blodsukkeret, fordi kroppen forbrænder sukkeret, påpeger eksperten.

Hun råder til, at man får tjekket sit blodsukker hos lægen, hvis man har mistanke om, at det er for højt, og at man i så fald gør en indsats for at få det ned igen.

Du skal ikke spise sukker, når du er forkølet. Læs på Søndag.dk hvorfor.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media