Det græske regeringsparti sprænges - og nyt parti opstår

Premierminister Alexis Tsipras venstreorienterede regeringsparti i Grækenland sprænges. En fraktion bestående af 25 parlamentsmedlemmer bryder med partiet, oplyser græsk tv.

De 25 udbrydere vil danne et radikalt, venstreorienteret parti. Det vil gøre det nye parti til det tredjestørste i parlamentet, der har 300 medlemmer.

Det nye parti vil kalde sig Folkelig Enhed og skal ledes af tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis. Han ledede den radikale fraktion i Syriza, som ignorerede Tsipras opfordring til at støtte betingelserne for en ny økonomisk redningspakke fra Europa.

Under Grækenlands forfatning skal de tre største partier i parlamentet gives et forhandlingsmandat på tre dage til at danne en ny regering. Det vil udbryderne fra Syriza benytte sig af.

- Vi vil gribe mandatet, og vi vil udnytte det, siger parlamentarikeren Dimitris Stratoulis, der har tilsluttet sig det nye parti, Folkelig Enhed.

Tsipras meddelte torsdag, at han træder tilbage, efter at det er lykkedes Grækenland at sikre den nye redningspakke til 86 milliarder euro.

Han har opfordret til et hurtigt valg, og det vil muligvis kunne finde sted 20. september.

Det Konservative Ny Demokrati har som det største oppositionsparti fået chancen for at danne en ny regering, og den vil partiet benytte.

Det næststørste oppositionsparti, midterpartiet To Potami, mener, at der skal udskrives valg med det samme, for ingen partier er i stand til at danne en regering uden om Syriza og med Tsipras som premierminister.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip