Det halter med investeringer og beskæftigelse

Det står sløjt til med udenlandske virksomheders investeringer i Danmark, mens danske virksomheder investerer på livet løs i udlandet. Det viser nye tal fra Nationalbanken .

I hele 2013 investerede udlandet kun for 12,5 milliarder kroner i Danmark, mens danske virksomheder investerede 52 milliarder i udlandet.

Dermed er Danmarks beholdning af investeringer i udlandet nu 556 milliarder kroner større end udlandets investeringer i Danmark.

Økonomisk konsulent i Dansk Industri (DI) Mathias Secher finder udviklingen stærkt bekymrende.

- 2013 blev desværre endnu et år, hvor danske virksomheder investerede mere i udlandet end de udenlandske virksomheder investerede i Danmark.

- Det har været tendensen længe og det er dybt bekymrende, da en stor del af forklaringen er, at vi tiltrækker for få udenlandske investeringer, siger Mathias Secher

Den manglende investeringslyst fra udlandets side er skidt nyt, fordi investeringerne skaber nye arbejdspladser. Tendensen har været faldende.

- Det kan måske lyde af meget, at udenlandske virksomheder øgede deres investeringer i Danmark med næsten 13 milliarder kroner i 2013, men det er faktisk langt under, hvad vi tidligere har tiltrukket af disse investeringer.

- Det er et stort problem, da evnen til at tiltrække udenlandske investeringer øger produktiviteten og skaber nye arbejdspladser, siger Mathias Secher.

Tallene kommer på en dag, hvor nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen i de tre sidste måneder af 2013 stod bomstille.

Økonom i Sydbank, Peter Bojsen Jakobsen, siger, at den samlede beskæftigelse blandt lønmodtagere fortsat ligger væsentligt under niveauet fra før den finansielle krise.

- Beskæftigelsen blandt lønmodtagere ligger ca. 140.000 under niveauet fra starten af 2008, og vi savner fortsat klokkeklare beviser på, at beskæftigelsen er ude af dødvandet.

- Den stagnerende beskæftigelse er ikke nogen glædelig nyhed for dansk økonomi, og er endnu et klart vidnesbyrd om, at det meget omtalte stemningsskifte endnu kan være svært at mærke ude i de danske hjem, siger Peter Bojsen Jakobsen.

/ritzau/

Dagens Gossip