Det handler statsløse-sagen om

* Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) måtte 8. marts 2011 træde tilbage, da det kom frem, at Integrationsministeriet i årevis har brudt to FN-konventioner om statsløses rettigheder.

* Det skete, selv om myndighederne kendte til konventionerne, der giver unge statsløse ret til dansk statsborgerskab på særligt lempelige vilkår.

* Birthe Rønn Hornbech har erkendt, at hun personligt hørte om problemerne allerede i efteråret 2008. Først i januar 2010 informerer hun Folketinget og retter fejlene.

* Der går yderligere et år, før ministeriet informerer om sagen på sin hjemmeside. Herefter får 400-500 statsløse tilsendt et brev om, at de kan søge om indfødsret i Danmark.

* Ifølge embedsmænd i Birthe Rønns eget ministerium overhørte ministeren flere interne advarsler om, at Danmark brød FN's konventioner.

* Statsløsekommissionen blev nedsat i 2011. Vidneafhøringerne er sat til at starte i december i år. Afhøringerne ventes afsluttet i juli 2013.

* Kommissionen skal ikke udtale sig direkte om ministre. Men den kan udtale sig om, hvorvidt embedsmænd kan tænkes at blive stillet til ansvar.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip