Det Hvide Hus nedtoner »våbentilbud« til Assad

Reuters skriver, at en talskvinde for udenrigsministeriet oplyser, at John Kerry leverede et retorisk svar til en journalist, der spurgte, om der var noget, som Assad kunne gøre for at undgå et angreb.

»Naturligvis. Han kan overdrage hver eneste stump af sine kemiske våben til det internationale samfund i næste uge - aflevere det hele uden forsinkelse. Men det har han ikke i sinde, og det kan ikke lade sig gøre,« lød det fra Kerry.

Der er derfor ikke noget, der tyder på, at der var tale om et reelt tilbud til Assad, som i øvrigt aldrig har bekræftet, at Syrien råder over kemiske våben.

»Udenrigsminister Kerry formulerede et retorisk argument om det umulige og utænkelige i, at Assad skulle overdrage kemiske våben, som har nægtet at have brugt,« lyder det fra en talskvinde i udenrigsministeriet.

»Hans pointe var, at denne brutale diktator med sin vane for løsagtig omgang med kendsgerninger ikke kan tiltros at ville opgive sine kemiske våben, ellers ville han have gjort det for lang tid siden,« siges det i erklæringen fra udenrigsministeriet.

USA beskylder Assads regime for at stå bag det kemiske angreb, som USAs regering siger dræbte flere end 1.400 mennesker 21. august i en forstad til Damaskus.

John Kerry sagde videre, at kontrollen over Syriens kemiske våben er centreret hos meget få personer, nemlig præsident Assad, hans bror Maher, der er øverstbefalende for elitestyrkerne, og hos en ikke navngivet general.

»De tre har kontrol over transport og brug af kemiske våben«, fortalte John Kerry og tilføjede, at der også foreligger efterretningsrapporter, der viser, at der blev givet ordrer fra højtstående regeringsmedlemmer om anvendelse af kemiske våben.

Dagens Gossip