Det Kongelige Teater afviser at opføre De Sataniske Vers

Skrevet af admin

23/05/2016

Dagens topnyheder

Det Kongelige Teater i København har efter seks måneder overvejelser besluttet ikke at opsætte den britiske forfatter Salman Rushdies historiske og kontroversielle roman "De Sataniske Vers" fra 1988 som teaterstykke.

Det sker på trods af, at Det Kongelige Teaters skuespilchef Morten Kirkskov i januar bad Salman Rushdies litterære agent Andrew Wylie om rettighederne til at opsætte stykket. Det viser en mailkorrespondance, som Radio24syv har fået aktindsigt i.

Morten Kirkskov anførte direkte i sin henvendelse til Andrew Wylie, at det ville være et "brilliant" projekt at opføre "De Sataniske Vers" på Det Kongelige Teater i 2018 - 30 år efter romanens udgivelse.

Andrew Wylie svarede Morten Kirkskov, at han var villig til at sælge rettighederne til Det Kongelige Teater. Men tre måneder senere, den 7. april, besluttede Det Kongelige Teater ikke at opføre stykket.

Den danske dramatiker Hassan Preisler, der sammen med den prisvindende instruktør Moqi Simon Trolin står bag ideen om at opsætte "De Sataniske Vers" på den danske nationalscene, er skuffet og vred over afslaget fra Det Kongelige Teater.

- Hvis vi ønsker en nationalscene, der ene og alene er til for at begrænse eller helt forhindre de komplicerede diskussioner af for eksempel religiøsitet, nationalidentitet og politisk korrekthed, så skal Det Kongelige Teater helt klart lade projekter som "De Sataniske Vers" ligge, siger Hassan Preisler til Radio24syv.

- Ønsker vi derimod en nationalscene, der blander sig med sin samtid og omverden og tør gå ind i besværlige eller smertefulde dialoger med den, så må og skal Det Kongelige Teater gøre sig til platform for den type teater, mener Hassan Preisler.

Skuespilchef Morten Kirkskov begrunder beslutningen med, at teatret har "et par andre romanprojekter, som vi prioriterer højere".

Men det er ifølge Hassan Preisler en "røv-og-nøgler-argumentation". Den virkelige begrundelse for afslaget skal findes et andet sted, mener han.

- Frygt! Kort og godt frygt. Jeg kender min branche ud og ind. I Danmark er kulturlivet defineret af kunstnernes angst for udstødelse, og at vi dermed kunne blive frataget vores position og vores penge, siger han ifølge Radio24syv.

/ritzau/