Det lysner i det græske øhav

I en analyse peger banken på, at den græske økonomi viser de første tegn på genopretning, hvilket reducerer risikoen for, at den gældsplagede nation bliver tvunget forlade eurosamarbejdet, skriver det amerikanske nyhedssite CNBC.

Og Berenberg Bank er ikke alene om den vurdering. Også amerikanske Citi Groups kritiske cheføkonom Willem Buiter - der er akkrediteret for at være manden bag udtrykket »Grexit« - mener nu, at et græsk euroexit er »usandsynligt«.

Berenberg Bank noterer sig, at stemningen blandt investorerne er opadgående, og at den græske regeringen gør »et relativt godt« arbejde med at implementere de krav, som den såkaldte trojka af internationale långivere har stillet for fortsat at lade pengestrømme flyde.

Derudover peger storbanken på, at alene det faktum, at der i dag er langt mellem de ildevarslende avisoverskrifter, er med til at hjælpe den hårdt prøvede nation.

»Fraværet af negative overskrifter opmuntrer turister fra Vesteuropa til at vende tilbage til de græske strande i hobevis, og investorer er begyndt at se nærmere på de græske aktiver,« står der i Berenberg-analysen ifølge CNBC.

Hvis udviklingen fortsætter, kan genopretningen af den græske økonomi snart gå hen og blive en realitet, skriver storbanken, der spår at recession allerede kan blive vendt til kvartalsmæssig økonomisk vækst efter sommeren.

Trods de opmuntrende ord, minder andre aktører om, at man skal passe på med at tro, at krisen nu er fortid. Grækenland har været i økonomisk recession i seks år, og nationen er hårdt ramt på mange fronter. Arbejdsløsheden er på 27 procent, hvilket er den højeste i EU. Den finansielle rådgivningsvirksomhed Spiro Sovereign Strategys stifter og topchef, Nicholas Spiro, vurderer, at Grækenland stadig er udfordret.

»Den mest udtalte forbedring i Grækenland over det seneste år handler om græske aktier og statsobligationer,« siger han ifølge CNBC og tilføjer:

»Flere og flere investorer opfatter den græske historie som en, hvor glasset nu er halvt fyldt frem for halvt tomt. De økonomiske tal er stadig rædselsfulde - men mange investorer vælger nu at se positivt på, at nedgangen nu er mindre slem end tidligere.«

Lørdag blev den græske regerings tiltag endnu engang blåstemplet af Den Internationale Valutafond, IMF, hvilket betyder, at der er grønt lys for, at endnu en pose hjælpepakkemilliarder kan blive sendt af sted fra de internationale långivere, der holder hånden under den græske økonomi.

 

Dagens Gossip