»Det minder om handlinger blandt fjender under Den Kolde Krig«

Både Europakommissionen og Tysklands justitsminister har søndag meldt ud, at de amerikanske myndigheder skal svare på beskyldningerne om den omfattende overvågning, der er kommet frem på baggrund af fortrolige dokumenter lækket af amerikaneren Edward Snowden.

»Det må øjeblikkeligt og udførligt forklares fra amerikansk side, om medierapporterne om fuldstændig uproportionale aflytningsmetoder fra USA i EU er korrekte eller ej,« siger Tysklands justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger i en meddelelse ifølge AFP.

»Det overgår vores forestillingsevne, at vores venner i USA betragter europæerne som fjender,« siger hun.

»Hvis medierapporterne er korrekte, så minder det om handlinger blandt fjender under Den Kolde Krig,« siger Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

Europakommissionen har ligeledes afkrævet USA svar i kølvandet på afsløringen af aflytningen, der angiveligt også har været rettet mod flere EU-kontorer.

»Vi har øjeblikkeligt været i kontakt med de amerikanske myndigheder i Washington og i Bruxelles og har konfronteret dem med historierne i pressen,« lyder det i en meddelelse fra kommissionen.

»Vi er blevet oplyst, at de undersøger rigtigheden af de oplysninger, der blev offentliggjort i går, og at de vil vende tilbage til os,« lyder det videre i meddelelsen.

Tyskland har ligeledes bedt EU-kommissionens præsident, Jose Manuel Barroso, om »øjeblikkeligt og personligt« a tage sig af problemet.

USA har i forbindelse med de seneste afsløringer omkring den amerikanske overvågning peget på, at efterretningerne har været med til at bremse terrorangreb, og det derfor er nødvendigt, men den køber Tysklands justitsminister ikke i dette tilfælde.

»Det vil være svært at forklare med det argument, at man bekæmper terrorisme,« lyder det fra Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Ifølge artiklen i Der Spiegel har overvågningen været omfattende.

Det amerikanske efterretningsagentur National Security Agency (NSA) har således angiveligt aflyttet samtaler, telefoner og emailkorrespondancer, ligesom man angiveligt har installeret mikrofoner på EU-kontorer, herunder på EUs hovedkvarter i Bruxelles.

Dagens Gossip