Det Muslimske Broderskab varsler nye demonstrationer fredag

Der varsles ifølge nyhedsbureauet Reuters om nye demonstrationer fredag, hvor støtter af Morsis magtbase, den islamistiske bevægelse Det Muslimske Broderskab, vil protestere mod den midlertidige regerings hårde linje over for de demonstrerende islamister.

»Anti-kup demonstrationer vil i morgen afgå fra alle moskeer i Cairo med retning mod Ramsis-pladsen,« skriver talsperson Gehad El Haddad fra Det Muslimske Broderskab på det sociale medie Twitter.

Egyptens regering har ifølge Reuters advaret om, at politiet vil forsvare sig med kugler mod enhver, der angriber politiet eller offentlige institutioner, efter at demonstranter torsdag satte ild til en regeringsbygning i Cairo.

TV-optagelser fra BBC viser, at egyptisk politi torsdag aften er trængt ind i en moske, hvor ligene af over 200 dræbte islamistiske demonstranter bliver opbevaret.

»De omringede moskeen og affyrede tåregas mod dem, der var udenfor. De er nu kommet ind (i moskeen, red.), og vi har forladt den,« siger en feltmediciner ved navn Ibrahim, der ifølge Reuters opholdt sig i moskeen, før politiets aktion. Ifølge feltmedicineren var 43 af de dræbte endnu ikke identificeret, da politiet trængte ind i moskeen.

Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), slog torsdag fast i en samtale med sin egyptiske kollega, Nabil Fahmy, at de seneste dages blodige begivenheder i Egypten er et alvorligt tilbageskridt for forandringen af Egypten og vejen mod demokrati. Søvndal opfordrede blandt andet de egyptiske myndigheder til at udvise tilbageholdenhed og respekt for de ikke-voldelige tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Morsi, der i de seneste uger har demonstreret i landets større byer.

Tyrkiets premierminister Tayyip Erdogan har udtalt hård kritik af de seneste dages blodsudgydelser, som han betegner som »en massakre«. Tyrkiet har hjemkaldt sin ambassadør fra Egypten, der har svaret igen ved at hjemkalde den egyptiske ambassadør fra Tyrkiets hovedstad, Ankara, til konsultationer.

FNs Sikkerhedsråd mødes torsdag til et møde bag lukkede døre på opfordring fra Frankrig, Storbritannien og Australien for at diskutere den tilspidsede situation i Egypten. Ifølge en diplomat, som nyhedsbureauet AFP har talt med, vil sikkerhedsrådet højst sandsynligt ikke komme med en erklæring efter mødet, men snarere definere en fælles tilgang til nedtrapning af spændingerne i Egypten.

Det danske Udenrigsministerium har opdateret sin rejsevejledning efter de voldsomme uroligheder og fraråder nu al unødvendig rejse til Egypten - også til ferieområderne. En række danske rejseselskaber har meldt ud, at de vil begynde at hente deres gæster hjem i de kommende dage.

Canada lukkede ifølge nyhedsbureauet AFP torsdag sin ambassade i Egypten med henvisning til medarbejdernes sikkerhed i den tiltagende uro. En talsperson for Canadas Udenrigsministerium siger, at de canadiske myndigheder vil evaluere situationen i landet i de kommende dage, og at ambassaden potentielt vil blive genåbnet søndag.

Det internationale samfund har fordømt blodsudgydelserne i Egypten, og FNs kommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, har krævet en omfattende og uafhængig efterforskning af de seneste dages hændelser.

Dagens Gossip