Det siger de om Hans Hækkerup

Fredag blev det offentliggjort, at Hans Hækkerup (S) er sovet stille ind. Han havde i længere tid lidt af den sjældne og uhelbredelige sygdom Multipel System Atrofi (MSA).

Hans Hækkerup var medlem af Folketinget 1979-81 og 1984-2001. I Poul Nyrup Rasmussens regering var Hans Hækkerup forsvarsminister i årene 1993-2000.

 

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S):

- Det var med stor sorg, jeg modtog beskeden om Hans Hækkerups død. Hans var en stor politiker og en af de dygtigste forsvarsministre, Danmark har haft.

- Mange husker Hans Hækkerup for at være et beskedent og anstændigt menneske med store visioner.

- Han var en stor strategisk tænker på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område, hvilket især kom til udtryk i hans ageren i forhold til de baltiske landes medlemskab af Nato og i forhold til Danmarks indsats i de fredsstøttende operationer på Balkan.

 

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S):

- Jeg holdt meget af ham. Han var en af de bedste forsvarsministre, vi nogensinde har haft og en rigtig god ven, siger Poul Nyrup Rasmussen til DR Nyheder.

- Hans var et beskedent menneske, som samtidig havde den kompetence der skulle til for at blive anerkendt. Blandt andet i forhold til vores store allierede, amerikanerne.

- Han havde også en stædighed, som nogen gange er nødvendig som politisk chef for forsvaret. Den lod han også skinne igennem, når finansministeren ville gennemfører besparelser i forsvaret. Det slap de ikke altid godt fra, skal jeg hilse og sige.

 

Gruppeformand Henrik Dam Kristensen (S):

- Hans Hækkerup var en utrolig kompetent og dygtig politiker. Som forsvarsminister formåede han at skabe respekt omkring Danmark.

- Han gjorde klart, at Socialdemokraterne skal være et parti, der påtager sig sit ansvar rundt omkring i verden. Når man kigger på hans tid som forsvarsminister, mener jeg også, at han med sin personlighed var med til at højne Danmarks standard.

 

Lars Løkke Rasmussen (V):

- Jeg husker Hækkerup som en stor forsvarsminister, som var med til at placere dansk forsvar i en ny, international og forpligtende rolle efter Den kolde Krigs ophør med Berlinmurens fald.

- Det er sigende om Hækkerups format, at han blev udpeget som chef for FN's civile administration i Kosovo efter de frygtelige krige i det tidligere Jugoslavien. Danmark har mistet en stor politiker.

/ritzau/

Dagens Gossip