Det siger de om Produktivitetskommissionens anbefalinger

Skrevet af admin

17/02/2014

Dagens topnyheder

Produktivitetskommissionen peger på, at der kan være penge i at udlicitere offentlige opgaver til private aktører. Se her, hvilke kommentarer den sjette rapport fra kommissionen får med på vejen.

* Margrethe Vestager (R), økonomi- og indenrigsminister:

- Ved udbud er det ikke afgørende, om det er en privat eller en offentlig aktør, der får opgaven. Det afgørende er, at opgaven bliver udsat for konkurrence.

* Rikke Thorlund Haahr, chef for offentlig-privat-området i KL:

- Det er rigtigt, at der i princippet er mange ting, vi kan sende i udbud, men det er ikke det samme som, at det er en god idé. På mange af områderne er der ikke kapacitet og kompetencer i nævneværdigt omfang i den private sektor.

* Ole Helby Petersen, lektor på RUC:

- For velfærdsopgaverne generelt er der meget lidt erfaring med at udbyde dem i Danmark. Så det er i første omgang lidt et trosspørgsmål, om man tror på, at der er fordele ved at udbyde de her opgaver eller ej.

* Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten:

- I Sverige har man i en årrække eksperimenteret med at åbne velfærden op for private koncerner, og erfaringerne har været voldsomt negative.

* Dennis Kristensen, formand for FOA:

- Vi har jo mange års erfaringer på ældreplejen, hvor vi fik frit valg i 2003. Og her kan vi se, at der ikke har været en kvalitetsforøgelse generelt. Der er ikke belæg for, at kommunerne gør det dyrere eller dårligere end private.

* Kristian Jensen, Venstres gruppeformand:

- Det offentlige kan køre længere på literen, hvis den er forberedt til det. Det skal vi sørge for sker. Det interesserer mig, at danskerne får den bedst mulige service til den lavest mulige pris.

* Frank Korsholm, der er afdelingschef i Håndværksrådet:

- Med et besparelsespotentiale på blot 10 procent vil der være rigeligt med penge til helt at fjerne topskatten eller sænke selskabsskatten til kun syv-otte procent.

* Lasse Grønbech, næstformand i Ingeniørforeningen:

- Det vil komme den offentlige sektor til gavn i form af lavere udgifter og mindre spildtid. Vigtigst er det dog, at vi ikke gør tingene for billigt, men klogere.

* Mads Lundby Hansen, cheføkonom i tænketanken Cepos:

- Det er rigtig positivt, at kommissionen anbefaler at fjerne restriktioner på at udlicitere en lang række opgaver. Det vil være spændende at få udbud og udlicitering på disse områder, når myndighederne vurderer, at udbud kan give en bedre og billigere løsning.

* Bente Sorgenfrey, formand for FTF:

- Tanken om, at det offentlige for enhver pris skal i konkurrence med private om alle opgaver, er forældet og har vist sig ofte ikke at have den ønskede effekt. De hidtidige erfaringer med udbud og udliciteringer har været ret blandede, især på de bløde velfærdsområder.

* Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri:

- Det er meget vigtigt, at vi sikrer gennemsigtighed, og at vi får bremset kursen mod politiske kriterier frem for bedste pris og kvalitet.

* Allan Luplau, formand for Djøf Privat:

- Danmark skal være et af de mest produktive lande i verden, hvis vi skal bevare vores internationale konkurrenceposition. Derfor skal vi hele tiden finde bedre måder på, hvordan den offentlige og private sektor gensidigt kan styrke hinanden.

* Tine Roed, direktør i DI:

- Når offentlige opgaver bliver lagt ud i fri konkurrence, får man svaret på, hvem der kan løse opgaven bedst og billigst. Derfor er konkurrence afgørende for produktiviteten i kommuner, regioner og staten.

/ritzau/