Det skal du undgå: Tidspanik før sengetid

Du vender og drejer dig eller har været til en sen middag for ved sengetid at konstatere, at du nu umuligt kan nå de timer, din krop har brug for.

Det fører til en slags tidspanik, som giver ujævn og dårlig søvnkvalitet, når endelig du falder i søvn og det er ikke hensigtsmæssig, viser nye undersøgelser fra Lomonosov Moscow State University.

Få nogle hurtige tips til en bedre søvn. Læs mere på familiejournal.dk

Negative følelser for din seng

Stressen over ikke at kunne sove er altså ikke bare et problem i vågen tilstand. I søvnen fører det til afbrudt søvn, mindre sammenlagt sovetid og generel dårlig kvalitet af søvnen.

Doktor Robert Rosenberg er medicinal direktør på Arizona Sleep Disorders Center og ved en masse om netop dette emne, og han er ikke i tvivl om, at den form for panik er meget problematisk:

- Folk udvikler jo negative associationer overfor sengetider og deres soveværelse, og det er en frustrerende cyklus.  

Du kan faktisk tabe dig, mens du sover. Se hvordan på familiejournal.dk

Du må tænke positivt

Der er ikke meget du kan gøre, hvis du allerede har været vågen så længe, at du ikke længere kan nå dine otte timer. Du kan ikke skrue på tiden, men du kan ifølge doktor Robert Rosenberg gøre nogle andre ting:

- For det første skal du erstatte de negative tanker omkring konsekvenserne for din manglende søvn med positive tanker.

Det kan være at du ved sengetid tænker, at den manglende søvn vi l ødelægge arbejdsdagen i morgen og her skal du i stedet tænke, at du da har overlevet arbejdsdage før, hvor du kun fik lidt søvn. Og så skal du ikke kigge på klokken hele tiden og først gå i seng, når du rent faktisk er træt, også selvom det skubber din sengetid.

Af Mette Skøtt, familiejournal.dk/ NewsDesk Aller Media

Kilde: Prevention

Dagens Gossip